Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně se loni narodilo nejvíce dětí za posledních 35 let

V Brně se v loňském roce narodilo nejvíce dětí od roku 1984, a to 4749. Vyplývá to ze Zprávy o stavu města Brna, kterou dnes novinářům představili zástupci radnice. Počet obyvatel se za rok zvýšil o 1154 a přehoupl se přes 380.000, ve městě přibývá i cizinců. Průměrná hrubá mzda vzrostla na 35.715 korun. Na druhé straně se loni postavilo nejméně bytů za posledních pět let a narůstá počet aut ve městě.

Město podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) vydalo zprávu už potřetí, vyšla i v letech 2017 a 2018. „Je to snaha ukázat data týkající se města hravější formou. Cílem je informovat občany Brna i návštěvníky, jak si naše město stojí a vyvíjí se. Pro nás je to významné, protože pak můžeme při rozhodování o dalším vývoji vycházet z konkrétních údajů," uvedla Vaňková.

Podle jejího náměstka Tomáše Koláčného (Piráti) vychází zpráva i v anglickém jazyce, takže může být materiálem pro prezentaci města cizincům nebo v zahraničí.

Osm z deseti obyvatel Brna se nechce nikdy odstěhovat

Kromě nárůstu počtu obyvatel a narozených dětí ze zprávy vyplývá, že osm z deseti dospělých lidí se nechce z Brna nikdy odstěhovat a sedm z deseti lidí by Brno doporučilo jako místo pro život svým blízkým. Roste počet cizinců s přihlášeným pobytem, je jich kolem 30.000. Průměrná hrubá mzda je v Brně 35.715 korun, na druhé straně ženy vydělávají v krajském městě o čtvrtinu méně než muži.

Ve městě klesla nezaměstnanost, která se pohybuje kolem čtyř procent. Podle vedoucího oddělení dat, analýzy a evaluací brněnského magistrátu Jana Zvary je problém s bydlením, protože poptávka je vyšší než nabídka. „Loni se v Brně postavilo nejméně bytů od roku 2014, a to 1163," uvedl Zvara.

Růst počtu aut i průměrné teploty

Přibývá aut ve městě, na 1000 obyvatel jich připadá 527. Roste průměrná teplota, v Brně je oproti celostátnímu průměru o dva stupně více. Za deset let klesl počet trestných činů o 40 procent na 10.371. 

Autoři | Foto ilustrační foto, MMB

Štítky narozené děti, statistika, Brno, Markéta Vaňková, ODS, Ján Zvara, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana

V Brně se loni narodilo nejvíce dětí za posledních 35 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.