Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Aktivisté za práva zvířat uspořádali na náměstí Svobody aukci lidských otroků

Aktivisté z hnutí Kolektiv pro zvířata prodávali na náměstí Svobody otroky. Happening měl upozornit na jejich nesouhlas s Národní výstavou hospodářských zvířat. Happening proběhl v rámci společné akce pěti organizací „Antiveletrh – Zvíře není zboží“.

V úterý 14. 5.  v 17 hodin proběhla na brněnském náměstí Svobody veřejná dražba otroků, kterou uspořádala skupina aktivistů Kolektiv pro zvířata. Protest, který proběhl formou představení, spočíval v symbolickém prodeji živých lidí. Otroky v řetězech s popisnými cedulkami prodával dražitel kolemjdoucím. Touto akcí chtěli dát aktivisté najevo svůj nesouhlas s Národní výstavou hospodářských zvířat, která právě v Brně probíhá.

Kolektiv pro zvířata akcí upozornil na paralelu, že tak jako jsou v rámci tohoto happeningu nabízení lidé a jsou hodnoceni jen podle stavby těla, odolnosti, dojivosti či jiné výtěžnosti, jsou obdobně vystavována a podle podobných kritérií hodnocena zvířata na Brněnském výstavišti, v rámci Národní výstavy hospodářských zvířat (NVHZ).

„Tato ostudná ukázka degradace živých, cítících bytostí je vyjádřením nadřazeného postoje člověka ke zvířatům a nápadně připomíná otrokářské aukce a výstavy, které známe z ne tak dávné minulosti,“ řekla jedna z organizátorek, Markéta Musilová.

Pořadatelé NVHZ uvádí, že akce v Brně je největší přehlídkou živočišné produkce v České republice. Přes 800 kusů zvířat – skotu, ovcí, koz, prasat a koní je předvedeno v Národních šampionátech, přehlídkách a hodnoceních za účasti českých i mezinárodních porotců.

„Je to unikátní výstava v České republice. Jde vlastně o veletrh, protože i chovná zvířata jsou komoditou a zde se i obchodují. Výstava přispívá podpoře živočišné výroby,“ uvedl ředitel BVV Jiří Kuliš.

Zvíře není věc

Kolektiv pro zvířata z.s. je brněnský spolek založený v roce 2009. Činnost tohoto spolku vychází z přesvědčení, že život každého zvířete má jedinečnou hodnotu sám o sobě a že každý cítící tvor má právo na svobodný život. Aktivity kolektivu jsou celoroční a zahrnují veřejné veganské ochutnávky, stejně jako organizaci rozsáhlejších událostí, zejména festivalu VeganFest a tematických demonstrací a happeningů.

Aktivisté ve společnosti cítí degradaci zvířat na zboží, se kterými lze nakládat jako s věcmi. „Zvířata jsou inteligentní a cítící bytosti, které mají hodnotu samy o sobě, jejich hodnota se neodvíjí od chuti masa, objemu mléka, které mohou vyprodukovat, nebo kvality vlny. Je na čase, aby si lidé uvědomili, že otroctví zvířat je stejně opovrženíhodné jako otroctví lidí,“ dodává Musilová.

Společnou akci s názvem „Antiveletrh – Zvíře není zboží“ pořádá pět organizací, Anonymous for the Voiceless Brno, Extinction Rebellion Brno, Kolektiv pro zvířata, NESEHNUTÍ, OBRAZ – Obránci zvířat, čímž chtějí upozornit na etickou otázku v chovu hospodářských zvířat. Tato zvířata mají mnohdy špatné životní podmínky, jsou týrána a v neposlední řadě se živočišná výroba a intenzivní zemědělství podepisuje na životním prostředí.

Autoři | Foto Lukáš Kubart

Štítky aktivisté, práva zvířat, otroci, Brno, dražba, výstava, hospodářské zvíře, Česko, Veletrhy Brno, Brněnské výstaviště

FOTO/VIDEO: Aktivisté za práva zvířat uspořádali na náměstí Svobody aukci lidských otroků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.