Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Brněnský Bronx se dočká revitalizace. Přibudou nové lavičky i herní prvky pro děti

Brněnský Bronx, jak se nazývá části Zábrdovic okolo ulic Vlhká, Cejl, Francouzská či Bratislavská, se dočká revitalizace. Velkou zásluhu na ní má umělkyně Kateřina Šedá. Projekt je totiž návazností na její knihu nazvanou Brnox, která dokonce získala prestižní ocenění Magnesia Litera.

Vše odstartovalo Brnox

Bedekr Brnox byl výsledkem dvouletého snažení, při kterém umělkyně mapovala osudy lidí i míst z tzv. Brněnského Bronxu. Na knihu poté umělkyně navázala projektem Brnox II, jež si dává za cíl proměňovat lokalitu po malých krůčcích k lepšímu. 

Projekt umělkyně se nyní rozhodly podpořit jak městské části Brno-střed a Brno-sever, do jejichž katastru Bronx spadá, ale i magistrát. 

„Návrh revitalizace tohoto veřejného prostranství vycházející z projektu Kateřiny Šedé se nám líbí a souhlasíme s tím, že si žádá úpravu. Prověřili jsme jeho náklady, takže víme, že budeme potřebovat od statutárního města Brna zhruba tři miliony korun, abychom jej mohli realizovat," uvedl starosta Brna-středu Vojtěch Mencl. Požadované tři miliony už magistrát přislíbil. 

„Lokalita, která je v současnosti nazývána jako brněnský Bronx, je v mnoha ohledech architektonicky unikátní. V současnosti je připravován projekt na revitalizaci vnitrobloku Francouzská, který byl vybrán na základě architektonicko-urbanistické soutěže. Podpora projektu Kateřiny Šedé je tak logickým navázáním na dlouhodobé snahy města. Chceme ho podpořit částkou 3 miliony korun,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Oživení nároží Vlhké a Cejlu a nové prostranství pod platany

Samotná revitalizace bude podle Hladíka rozsáhlou akcí složenou z jednotlivých kroků. Město nejdříve na tiskovinách představí hlavní záměr celé akce. Noviny budou distribuovány na významných turistických místech ve městě. „Dále budou opraveny obchody a služby, budou vytvořeny nové orientační prvky a pořízen nový mobiliář. Budou vytvořena také nová zastíněná místa se zelení, kde se lidé budou moci potkávat a trávit zde volný čas s rodinou,“ dodal Hladík. 

Brno-střed se bude v rámci projektu snažit oživit prostranství na nároží Vlhké ulice a Cejlu. Přibude zeleně, laviček i herních prvků pro děti. Brno-sever zase vylepší veřejné prostranství v Bratislavské ulici pod vzrostlými platany. Vznikne také pracovní skupina, která se bude pravidelně scházet a koordinovat změny.

Foto Brnox II.

Štítky Bronx, Cejl, revitalizace, proměna, kateřina šedá, projekt, Zábrdovice, Magnesia Litera, Petr Hladík, Brno-střed, Brno-sever, Vojtěch Mencl, kniha, KDU-ČSL

FOTO: Brněnský Bronx se dočká revitalizace. Přibudou nové lavičky i herní prvky pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.