Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno vymění semafory na křižovatkách v centru města. Na projekt za 110 milionů chce čerpat dotace

Brno připravuje rekonstrukci semaforů na šesti křižovatkách za 110 milionů korun. Týká se to například křižovatek Veveří a Žerotínova náměstí u krajského úřadu, ale také Křenové ulice nebo Dornychu nedaleko hlavního vlakového nádraží. Práce by se měly uskutečnit v roce 2020 a 2021. Město chce získat dotaci. Práce jsou čtvrtou etapou, první z nich už se uskutečnila a další dvě jsou blízko realizaci.

Radní Brna schválili podání žádosti o dotaci z Operačního programu Doprava, mohla by pokrýt skoro 94 milionů korun. Rekonstrukce se dotkne signalizačních zařízení včetně kamerového dohledu a preference MHD na šesti křižovatkách. „Týká se to Veveří a Žerotínova náměstí, Křenové a Dornychu, Jihlavské a Na Pískové cestě, Úzké a Uhelné, Provazníkovy a Merhautovy a Provazníkovy s Jugoslávskou," vyjmenovala dotčené ulice Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu

Cílem projektu je zvýšit kvalitu řízení dopravního provozu, ale také bezpečnost, plynulost a efektivitu dopravy pro cestující jak individuální dopravou, tak městskou hromadnou dopravou. Zlepšit se má i sběr informací o stavu dopravy skrz kamerový systém na křižovatkách.

Plánovaná úprava křižovatek je už čtvrtou etapu. První asi za 46 milionů se už uskutečnila a dotkla se křižovatek Stará dálnice s Kohoutovickou a Žebětínskou, ale také Poříčí a Heršpické a Husovy s Joštovou ulicí. Dotace byla bezmála 40 milionů.

Letos by se měla uskutečnit druhá etapa za 102 milionů, která se týká dalších křižovatek, například Kounicovy ulice s Moravským náměstím, Hybešovy a Nádražní, Husovy a Údolní, Koliště a Milady Horákové nebo Úvozu a Tvrdého ulice. Dotace by měla pokrýt 80 milionů. Příští rok je v plánu třetí etapa za 134 milionů, přičemž dotace by mohla být kolem 114 milionů. Dotkne se napříkladd křižovatek ulic Lidická a Koliště, Koliště a Cejl, Koliště a Bratislavská, Úvoz a Údolní, Poříčí a Nové sady nebo Černovická ulice a Kšírova.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky semafory, rekonstrukce, dotace, doprava, Brno, Veveří, Glacis, Operační program Doprava, Milada Horáková

Brno vymění semafory na křižovatkách v centru města. Na projekt za 110 milionů chce čerpat dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.