Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nájem platili, i tak je ale vystěhují. Kvůli neférovému provozovateli ubytovny přijde o střechu nad hlavou 120 lidí

Nájem platili, ubytování musí stejně opustit. Sto dvacet obyvatel ubytovny v Brně na Olomoucké ulici přijde o střechu nad hlavou. Vlastník budovy totiž vypověděl provozovateli ubytovny smlouvu, protože dlouhodobě za objekt neplatil. Ten ale budovu celou dobu využíval a od ubytovaných vybíral nájem. Celý případ skončil u soudu.

V naprosto neuspokojivém stavu se nyní nachází budova ubytovny na Olomoucké ulici. Přestože celý dům plesniví, žijí v něm i malé děti a důchodci. Za malý pokoj o šestnácti metrech čtverečních, kde se krom plísně objevovali i švábi, přitom provozovatel inkasoval až 12 tisíc měsíčně.

Objekt patří organizaci Armádní servisní, která spadá pod ministerstvo obrany. Majitel vypověděl, že provozovatel ubytovny mu dluží víc jak jeden a půl milionu korun. Magistrát byl na situaci upozorněn už před rokem. Tehdejší koalice varianty bydlení nabídla, opozice je ale přehlasovala. Teď je věc u soudu, ubytovně hrozí uzavření a jejím obyvatelům vystěhování.

Místo pomoci obchod s chudobou

Provozovatel se k situaci na ubytovně odmítl vyjádřit. Jako první na případ upozornil terénní pracovník IQ Roma servis. „Firma Svomi-trading už dva roky vydává lidem smlouvy, kde tvrdí, že je nájemce tohoto domu, což není pravda, ti lidi čerpají dávky, na které nemají nárok, protože smlouvy nejsou platné. Je to asi ten nejhrubší obchod s chudobou, který znám,“ píše na stránkách ČT terénní pracovník IQ Roma servis Jan Milota.

Postarat se má o nájemníky město

Nastává ovšem nepříjemná situace. Pokud budou obyvatelé ubytovny vystěhováni, nebudou mít kam jít. O podvedené nájemníky by se mělo postarat město.

„V případě, že by došlo k uzavření této ubytovny, máme nachystané kapacity tak, abychom se o tyto lidi dokázali postarat,“ uvedl pro Českou televizi náměstek primátorky města Brna Robert Kerndl (ODS). Jako variantu nabízí opuštěný Červený kopec, kam se loni dočasně nastěhovali obyvatelé ubytovny Šámalova. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ubytovna, olomoucká, Brno, Česká televize, Ministerstvo obrany České republiky, Jan Milota, Robert Kerndl, ODS

Nájem platili, i tak je ale vystěhují. Kvůli neférovému provozovateli ubytovny přijde o střechu nad hlavou 120 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.