Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Demonstrace za nezávislou justici. V Brně na Dominikánském náměstí se sešlo okolo tisícovky lidí

Brno i Praha. Za nezávislou justici se dnes sešlo demonstrovat okolo 25 000 lidí. Asi tisíc z nich přišlo do Brna na Dominikánské náměstí. Organizátoři stejnou akci svolali již podruhé.

Dnes v 18.30 se v Praze a Brně sešlo okolo 25 000 lidí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s usednutím Marie Benešové do křesla ministryně spravedlnosti. V Brně se sešla asi tisícovka demonstrantů.

Happening s názvem "Vyvážená justice"  uvedli organizátoři ze spolku Společně Brno a poté začal přenos z akce v Praze, kde se na pódiu vystřídala řada osobností včetně politiků. Za největší problém považují demonstranti situaci okolo premiéra Andreje Babiše. Ten byl 17. dubna obžalován v kauze Čapí hnízdo. Premiér ale prohlásil, že jde o účelovou kampaň a 18. dubna vyměnil ministra spravedlnosti Kněžínka za Marii Benešovou, která premiérovo stíhání zpochybňuje. Organizátoři situaci považují za nejvážnější zásah do justice od roku 1989.

Organizátoři i demonstranti požadují odvolání Marie Benešové z postu ministryně spravedlnosti. Demonstrují také za omezení moci a demisi Andreje Babiše, který by mohl dále ovlivňovat justici. 

Demonstranti jsou připraveni vycházet do ulic pravidelně

Na brněnském podiu se vystřídali organizátoři ze spolku Společně Brno, které příchozí demonstranti podpořili potleskem i podpořila řadou transparentů. Happening byl v osm hodin večer zakončen státní hymnou. Pokud nebudou požadavky demonstrantů vyslyšeny, jsou organizátoři i jejich sympatizanti odhodláni vycházet do ulic každé pondělí. Příští akce již byla ohlášena na 13. května.

"Demonstraci organizujeme především proto, abychom upozornili všechny občany naší země, že situace je věru tristní. Nechceme samozřejmě vládnout z ulice, ale upozornit na problém. Je třeba politiky dostat pod tlak, drobnohled, chcete-li. Je třeba aby každý svůj další krok velmi dobře zvážili. Pokud bude Marie Benešová nadále ministryní spravedlnosti a nadále se bude zasazovat o ovlivňování kauzy kolem současného premiéra, budeme každé pondělí chodit do ulic." informoval za organizátory akce Ondřej Zeman, předseda spolku Společně Brno.

 

 

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky demonstrace, Brno, justice, babiš, Praha, Marie Benešová, Dominikánské náměstí, ministr spravedlnosti, Andrej Babiš, Čapí hnízdo

VIDEO: Demonstrace za nezávislou justici. V Brně na Dominikánském náměstí se sešlo okolo tisícovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.