Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA NA CESTÁCH: Nejúžasnější podzemní místo na Zemi najdete tisíc kilometrů od hranic

Turisticky „profláknutých“ destinací najdete na mapě Evropy nespočet. Drbna proto vyrazila za dobrodružstvím do země, kterou si s mainstreamovými dovolenými jen těžko spojíte. V několika článcích vám ukážeme, že i jihovýchodní část Evropy, konkrétně Rumunsko, má turistům co nabídnout. Prvním místem, kam se vydáme, je neuvěřitelný podzemní svět, který najdete zhruba tisíc kilometrů od českých hranic.

Jen málokdo by hádal, že nejkrásnější podzemní místo na planetě, alespoň podle amerického portálu Business Insider, najdete právě v Rumunsku. Důl Salina Turda už skoro devadesát let neslouží svému účelu a nyní láká turisty z celé Evropy na podívanou, kterou nikde jinde nenajdete.

Více než 100 metrů pod zemí se ukrývá unikátní svět. Strop hlavní jeskyně tvoří solné krápníky a pne se k němu výtah se schodištěm, který na první pohled jakoby vypadl ze sci-fi filmu.

Válečný úkryt

Sůl se zde těžila od 2. století a v těžbě se pokračovalo i po pádu římské říše. Zajímavostí je, že se v něm nikdy nepoužívaly výbušniny, veškerý chlorid sodný se doloval ručně nebo strojově. A vytěžené suroviny nebylo zrovna málo. Podle dostupných informací zhruba tři miliardy tun. 

Vůz Dacia Duster pro expedici zapůjčilo AUTA BOREK a.s.. Autorizovaný prodejce značek Renault a Dacia. Kompletní nabídku společnosti najdete zde

Svému účelu přestal důl sloužit v roce 1932, kdy se těžba soli zastavila. Využití pak našel za druhé světové války, kdy sloužil jako úkryt pro civilisty.

Po desítkách let chátrání se veřejnosti otevřel znovu na začátku 90. let. Současnou fascinující podobu však získal až po renovaci před zhruba deseti lety.

Investor proměnil uzavřený důl v unikátní zábavní park. Celková rekonstrukce vyšla na zhruba 140 milionů korun.

Asi jen těžko byste kdekoliv na světě hledali důl, kde by celodenní zábavu našla celá rodina. V podzemním zábavním parku si dnes můžete zahrát stolní tenis, minigolf nebo se jen tak projet na lodičce. Důlní prostory navíc slouží také k haloterapii, což je léčba vdechováním solných mikročástic rozptýlených ve vzduchu, tak jak to známe ze solných jeskyní. Salina Turda je proto ideálním místem relaxace pro alergiky a astmatiky.

Vstupné navíc vyjde doslova na pár korun. Dospělý zaplatí za návštěvu magického místa na přepočet zhruba 200 korun, studenti, děti a senioři polovinu.  

RECENZE: Duster obstál na jihočeských silnicích i v rumunských horách

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Drbna, cestování, Rumunsko, Salina Turda, Evropa, Země, druhá světová válka, Římská říše, Business Insider, Renault, Dacia, AUTA BOREK a.s.

DRBNA NA CESTÁCH: Nejúžasnější podzemní místo na Zemi najdete tisíc kilometrů od hranic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.