Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/VIDEO: V centru Brna stávkují středoškoláci. Upozorňují na nebezpečí klimatické změny

Odhadem tři stovky středoškoláků dnes pochodovaly Brnem. Akce se konala pod hlavičkou iniciativy Fridays For Future, při které chodí místo do školních lavic tisíce studentů po celém světě demonstrovat do ulic.Chtějí tak upozornit ne globální oteplování, omezit emise skleníkových plynů a donutit politiky jednat.

Hlavní hybatelkou hnutí Fridays For Future se stala šestnáctiletá Gretha Thunberg ze Švédska, která chodila pátek co pátek protestovat před švédský parlament. Gretha se tak stala symbolem hnutí mladých lidí, kteří bojují za klimaticky příznivý svět pro svoji generaci.

V Brně se středoškoláci sešli již podruhé. Poprvé se jich v března prošlo po městě téměř tisíc. Dnes si středoškoláci kromě pochodu centrem připravili i velké bannery, které ukazují data oteplování planety a produkce skleníkových plynů. 

„Budeme tu i většinu odpoledne. Chceme vzdělávat veřejnost, mluvit s lidmi, sdělit, proč je důležité se hrozbám změny klimatu zabývat a brát je vážně," uvedli organizátoři při zahájení pochodu.

Prohlášení Fridays for Future

„Vážená vládo, vážení zákonodárci, vážené zákonodárkyně, vážení spoluobčané a vážené spoluobčanky,

na podzim loňského roku vydal Mezivládní panel pro změny klimatu při OSN (tzv. IPCC) zprávu, ve které varuje před riziky spojenými s klimatickou změnou. Abychom do roku 2050 celosvětově přestali produkovat emise, musíme začít jednat ihned. Podle výše zmíněné zprávy totiž máme posledních 12 let na to, abychom dokázali přejít k udržitelnému způsobu fungování globální společnosti a odvrátili tak nevratné poškození ekosystému. Změn klimatu si můžeme všimnout všude kolem nás. Dopadají jak na nás, tak na zbytek světa. Ať už je to sucho, povodně, hurikány anebo čím dál častější výkyvy počasí. Podílejí se zásadně na společenských problémech, jako jsou například válečné konflikty nebo tolik diskutovaná migrace. Pokud okamžitě nezačneme jednat, tyto problémy nás čekají v mnohem větší míře.

Ve škole se učíme, jak důležité jsou vědecké poznatky. Politici před vědeckými poznatky ale zavírají oči. Jejich reakce na vědecká varování neodpovídají závažnosti situace. Příkladem může být prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny nebo neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou. Náš stát investuje z převážné většiny do fosilního průmyslu namísto do čistých zdrojů energie. Jako vyspělá země však máme mnohem větší možnosti řešit změny klimatu, než země tzv. třetího světa. Zatímco politikům dochází výmluvy, nám všem dochází čas.

Požadujeme, aby se klimatická krize začala i jako skutečná krize vnímat. Vyzýváme politiky, aby neprodleně začali jednat a učinili kroky nezbytné ke snížení emisí. Změny klimatu nejsou žádnou novinkou. Vědci a vědkyně před nimi varují svět již dlouho a upozorňují na to, že za nimi stojí lidská činnost. Víme taky, co dělat a jak se vyhnout nejhoršímu. Jediné, co chybí, je akce.

Jako studenti a studentky středních škol jsme znepokojeni postojem společnosti a politiků ke změnám klimatu. Ve školách se vzděláváme kvůli naší budoucnosti, která nás možná vůbec nečeká. Rozhodli jsme se jednat. Inspirováni šestnáctiletou Gretou Thunberg ze Švédska a tisíci studentů a studentek po celém světě se připojujeme ke globální stávce za klima. V pátek dne 15. března vyjdeme do ulic.

K čemu sedět ve školních lavicích, když dospělí a ti, kteří rozhodují o naší budoucnosti, nedělají nic pro to, abychom vůbec nějakou měli?"

Foto Varvara Šatunova

Štítky klimatická změna, fridays for future, klimatické změny, Brno, Školní stávky pro klima, Švédsko, OSN

FOTO/VIDEO: V centru Brna stávkují středoškoláci. Upozorňují na nebezpečí klimatické změny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.