Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Tisíce lidí pochodovaly v Brně za nezávislou justici

Odhadem tři a půl tisíce lidí přišlo v pondělí večer na Zelný trh a poté i Moravské náměstí na pochod za nezávislou justici. Akci zorganizovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii. Pochod byl reakcí na odvolání ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a jeho nahrazení oblíbenkyní Miloše Zemana Marií Benešovou. Ta by měla nastoupit do funkce 30. dubna.

„Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu. My, občané, nejsme slepí. A nedopustíme, aby prezident nebo premiér tahali ze zákulisí za nitky v justici,” stojí v prohlášení organizátorů pochodu.

Ve stejné notě se nesla i další prohlášení organizátorů z řad iniciativy na místě. Organizátoři kritizovali rychlou výměnu na ministerstvu spravedlnosti - krátce poté, co bylo ukončeno vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a premiéru Babišovi hrozí soudní řízení.

Lidé si na pochod přinesli transparenty jako “Babiše do koše” nebo “Už nás nebabiš”. Tisíce demonstrantlů se pak vydaly od Zelného trhu přes náměstí Svobody až k soše Jošta na Moravském náměstí. Dav lidí naplnil celé prostranství před Místodržitelským palácem. Během projevů lidé cinkali klíči, čímž odkazovali na události z listopadu roku 1989.

Ve stejný čas probíhají demonstrace za nezávislou justici po celé republice. Například v Praze demonstranti zaplnili celé Staroměstské náměstí.

Foto Tomáš Hrivňák

Štítky pochod za nezávislou justici, Brno, demonstrace, Miloš Zeman, Jan Kněžínek, Zelný trh (Brno), Moravské náměstí, Milion Chvilek, Andrej Babiš, Sametová revoluce, Čapí hnízdo, Ministerstvo spravedlnosti České republiky

FOTO/VIDEO: Tisíce lidí pochodovaly v Brně za nezávislou justici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.