Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Dělníci pokáceli stromy před bazilikou na Mendlově náměstí

Smutný pohled se dnes dopoledne naskytl lidem, kteří procházeli okolo baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí v Brně. Dělníci zde totiž postupně větev po větvi uřezávali stromy, které zde poskytovaly chlad a stín. Podle městské části Brno-střed byly stromy pokáceny na žádost Augustiniánského opatství. Důvodem měl být jejich špatný stav. Opatství musí na jejich místě vysadit dvě nové hrušně.

V posledních letech se dramaticky zvedá průměrný počet tropických dní, Česko zužují dlouhotrvající sucha a horko je velkým problémem i v Brně. Krom parků není totiž v moravské metropoli mnoho přirozené zeleně, kde by v parných dnech obyvatelé našli kousek chladu a stínu.

Jedním za takových mála míst brněnského středu bylo několik stromů - konkrétně katalp trubačovitých před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí. Dělníci je však ve středu 24. dubna začali kácet. 

O povolení k pokácení požádalo Augustiniánské opatství, na jehož pozemcích stromy stojí. Podle mluvčí městské části Brno-střed měl být důvodem k pokácení špatný stav stromů. Ty měl dokazovat i dendrologické posudky. 

Podmínkou pokácení je výsadba dvou hrušní

„Úřad měské části Brno.střed vydal povolení k pokácení stromů  Opatství Staré Brno, Řádu sv. Augustina​, který o něj na základě dendrologických posudků požádal," uvedla Dobešová.

Konkrétně šlo o dvě katalpy a jeden jírovec maďal. Znalecké posudky podle Dobešové doporučovaly stromy odstranit kvůli provozní bezpečnosti. „Kácení bylo na základě těchto podkladů povoleno s podmínkou náhradní výsadby v místě katalp, konkrétně 2x hrušeň Calleriova Chanticleer," doplnila Dobešová.

Redakce Drbny se zatím oficiální vyjádření opatství sehnat nepodařilo. Pracovnice opatství však redakci potvrdila, že kmeny pokácených stromů jsou zevnitř vyhnilé.


Na podzim minulého roku zvedlo vlnu nevole také pokácení pajasanů u hlavního nádraží, o kterém Drbna informovala jako první. Developer následně vydal prohlášení, ve kterém se zavázal o vysázení nových stromů do konce letošního roku.

Foto Tramvaják Renda

Štítky stromy, kácení, Mendlovo náměstí, katalpy, strom, bazilika, Brno, hruška, Nanebevzetí Panny Marie, Brno-střed, Česko, Drbna.cz

FOTO/VIDEO: Dělníci pokáceli stromy před bazilikou na Mendlově náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.