Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sucho v Česku ohrožuje kvalitu piva

Sucho ohrožuje pivo. Sezónní výkyvy počasí a dlouhotrvající sucha totiž způsobují problémy v produkci sladovnického ječmene potřebného k výrobě "tekutého zlata". Vědci z Mendelovy univerzity v Brně tak nyní hledají cesty, jak zajistit kvalitu této klíčové suroviny pro výrobu piva i v prostředí měnícího se klimatu.

Stále častější výskyty extrémních povětrnostních podmínek vedou k tomu, že ječmen jarní nemá dostatečnou kvalitu. Řešení problému má přinést multidisciplinární přístup zahrnující genetiku, molekulární biologii a klasické metody hodnocení výchozích odrůd a linií. „Naším cílem je získat materiál k vyšlechtění odrůd schopných dosáhnout dobrých kvalitativních parametrů i ve stresových podmínkách," uvedl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerka, který začínající výzkum podpořený Národní agenturou pro zemědělský výzkum na univerzitě povede.

Jarní sladovnický ječmen je rostlina s krátkou vegetační dobou a malým kořenovým systémem. Klimatická změna na ni proto dopadá více než na jiné.

Vědci z Brna tak budou v případě ječmene jarního hledat genotypy schopnější vyrovnat se suchem. V případě ječmene ozimého pak ty se sladovnickou kvalitou, kterým rychlý vývoj na jaře v důsledku možnosti využití zimní vláhy poskytuje větší šanci uniknout suchu v době tvorby a zrání zrna.

Vědci v posledních letech zkoumají například vztah mezi draslíkem a schopností rostlin odolávat stresu. Draslík hraje důležitou roli v regulaci vývoje rostlin a má vliv na aktivaci enzymů, které se podílí na tvorbě organických látek, bílkovin a škrobu, využívaných při výrobě piva.

Loňský rok byl jeden z nejhorších, co pamatuji, říká legendární sládek od Fleků

Zajištění dostatečné dostupnosti draslíku ve stresových podmínkách může vést k udržení správného vývoje rostlin, a tedy i k dosažení potřebné sladovnické kvality zrna ječmene. „Vlny v produkci a kvalitě sladovnického ječmene tu byly vždy, ale nyní jsou výkyvy opravdu obrovské a bude se to zhoršovat," uvedl Ivan Chramosil, který sládkoval přes 40 let v legendárním pražském pivovaru U Fleků, a patří tak k nejzkušenějším lidem v pivovarském oboru v tuzemsku.

„Loňský rok byl jeden z nejhorších, co pamatuji. Nejen na parametry ječmene, ale i na výnos z hektaru. Když vyjde špatně produkce sladovnického ječmene, tak ve sladovně s tím mohou udělat už jen minimum. Aby pak bylo pivo dostatečně kvalitní, nese to velké nároky na sládky," uzavřel Chramosil.

Foto pixabay.com

Štítky pivo, sucho, sladovnický ječmen, ječmen, Česko, Mendelova univerzita v Brně, rostliny, Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, Brno

Sucho v Česku ohrožuje kvalitu piva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.