Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Chrám Notre–Dame může pomoct obnovit mezinárodní sbírka. Proběhne i dárcovská konference

Smutná zpráva obletěla během včerejšího večera snad celý svět. V pondělí večer vypukl požár v jedné z nejvýznamnějších pařížských památek – v katedrále Notre-Dame. Plameny byly uhašeny dnes dopoledne. Teď se začíná vyšetřovat, co vlastně požár způsobilo. A také se řeší, jak památku světového významu zachránit a případně znovu obnovit. Plánuje se i mezinárodní sbírka.

Vyšetřování příčin požáru pařížské katedrály Notre-Dame zatím nedává žádný důvod domnívat se, že oheň byl založen úmyslně. Informoval o tom dnes pařížský prokurátor Rémy Heitz. Podle něj nyní na případu pracuje přes 50 lidí a ti stále předpokládají, že oheň způsobila blíže nespecifikovaná nehoda.

Požár v pařížské katedrále Notre-Dame, který propukl v pondělí večer, se dnes dopoledne podařilo zcela uhasit. Informoval o tom velitel zásahu. Na místě bude nyní hlídkovat zhruba stovka hasičů, kteří budou dohlížet na bezpečnost požářiště a zaměří se na statiku stavby. Jejich úkolem bude rovněž zaznamenat spolu s odborníky přesný rozsah škod a zajistit převoz cenných artefaktů z chrámu.

Pomoc z domova i ze zahraničí 

Příčina požáru dosud není známá a vyšetřování pokračuje. Pařížská prokuratura již v pondělí oznámila, že oheň podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním, podle nezávislých odborníků nejspíše v souvislosti s projektem renovace špičky kostelní věže.

Statici nyní budou muset určit, nakolik je konstrukce gotického chrámu porušená a zda vydrží.

Prezident Francie Emmanuel Macron veřejnosti slíbil, že katedrála bude obnovena. Krátce poté se objevily i první nabídky finanční pomoci z domova i ze zahraničí. Plánuje se i vyhlášení mezinárodní sbírky. 

Starostka Paříže Anne Hidalgová se chystá ve prospěch obnovy katedrály uspořádat dárcovskou konferenci.

Mezi lidmi na internetu už nyní koluje odkaz na veřejnou sbírku, která by mohla přispět na obnovu této významné památky. 

Přispějete na opravu chrámu Notre-Dame?

Celkem hlasovalo139 čtenářů

Autoři | Foto Repro Youtube /CBS News | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Notre-Dame, Paříž, požár, oheň, památka, obnova, sbírka, podpora, chrám, Katedrála Notre-Dame, Emmanuel Macron, Anne Hidalgová, Francie

ANKETA: Chrám Notre–Dame může pomoct obnovit mezinárodní sbírka. Proběhne i dárcovská konference  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.