Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vinaři vyrobili nejvíce růžového vína v historii. Z okrajového produktu se stává fenomén

Moravští vinaři i jejich kolegové z Čech vyrobili nejvíce růžového vína v historii. Na trh se dostalo 8,2 milionu litrů růžových vín. Ještě před 10 lety přitom vinaři ani údaje o růžovém víně nezaznamenávali, protože šlo o okrajový produkt. Jeho obliba však raketově roste.

Až v roce 2008 začal Vinařský fond výrobu vína s označením rosé sledovat. Vinaři z Moravy a Čech tehdy vyrobili 1,7 milionu litrů, k čemuž použili přibližně tři procenta sklizených hroznů. Během deseti let už šlo o pětinásobek. V roce 2018 otiž vinaři zpracovali 8,2 milionu litrů růžového vína. Tento objem tvořil 16 procent ze všech sklizených hroznů.

„Ročník 2018 byl k vinařům příznivý, byl velmi slunečný a teplý až horký, což prospělo především kvalitě hroznů modrých odrůd, ze kterých se vyrábí právě růžová vína. U nás jde už o zavedený segment se stabilní spotřebitelskou základnou," uvedl v tiskové zprávě  ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Vinaři je pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami. Z těch se tak uvolní jen část červeného barviva. Mezi nejoblíbenější modré odrůdy patří v ČR tradičně Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe.

Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky růžové víno, vinaři, výroba, Vinařský fond, vinařství, Česko, hrozen, Morava, Jaroslav Machovec

Vinaři vyrobili nejvíce růžového vína v historii. Z okrajového produktu se stává fenomén  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.