Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Více než stovka policistů se rozhodla darovat život a rozšířit registr dárců kostní dřeně

Chvályhodné gesto se rozhodla udělat víc než stovka mladých začínajících jihomoravských policistů. V rámci akce Na dřeň s PČR se mladí kadeti přihlásili jako dobrovolní dárci kostní dřeně. V budoucnu tak může jejich rozhodnutí změnit životy mnoha lidem.

Policie projekt Na dřeň uskutečnila druhý rok po sobě. V loňském roce se po splnění podmínek a nutném odebrání vzorků v podobě bukálních stěrů do registru zapsala téměř stovka mladých policistů.

V akci jihomoravští policisté pokračují i v letošním roce. Na čtvrtečním zahájení policistům poděkoval za vysokou míru solidarity krajský ředitel Leoš Tržil. 

Kostní dřeň může darovat (téměř) každý

Stát se dárcem kostní dřeně může v Česku spousta lidí. Registrovaný potenciální dárce by měl být obecně zdravý člověk, který v minulosti neprodělal žádné závažné onemocnění a neužívá dlouhodobě žádné léky.

Podmínky pro dárcovství dřeně jsou podobné jako u dárců krve, svým způsobem dokonce i trochu mírnější – to proto, že na rozdíl od dárců krve bývá dárce kostní dřeně často jediný člověk na světě, který může těžce nemocného natrvalo zachránit. 

Pro členství v registru tak bývají akceptování například i lidé s lehkou formou alergie, lidé po prodělání infekční žloutenky typu A, pokud nezanechala následky nebo i dárci s lehčí formou chudokrevnosti. Více informací o možnostech darování kostní dřeně najdete na webových stránkách českého registru dárců.

Foto PČR

Štítky kostní dřeň, dárci, registr, pčr, policisté, Česko

Více než stovka policistů se rozhodla darovat život a rozšířit registr dárců kostní dřeně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.