Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V rezervaci Kamenný vrch v Brně uschlo tisíc stromů

V brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch kvůli dlouhodobému suchu uhynulo asi 1000 stromů, jde o odolné borovice a také modříny. Je to přes 60 procent ze všech jehličnatých stromů v lokalitě. Největší škody jsou v takzvaném západním cípu směrem na Kohoutovice, kde jsou souvislejší výsadby jehličnanů, úhyn velkých modřínů a smrků ochranáři však zaznamenali i ve střední části rezervace.

Stromy podle ochranářů loni na konci léta nevydržely dlouhodobé sucho, poté je oslabené ještě napadl lýkožrout. „U smrků a modřínů, coby horských dřevin, se úhyn přepokládal. Problematická je však borovice, u které se tak rychlý úhyn nečekal. Původně jsme počítali, že borovice odumřou vlivem houbové choroby sypavky. Rozhodující však byl nápor dlouhotrvajících veder," řekl Vilém Jurek z ekologického sdružení Rezekvítek, které se o rezervaci dlouhodobě stará.

Kamenný vrch je jednou z mála typických stepních oblastí v republice, rezervací byl vyhlášen v roce 1978 kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Na 12 hektarech jich podle ekologů vykvétá kolem 50.000. Nyní jsou už odkvetlé.

Borovice nerostou na lesním pozemku a nevztahuje se na ně lesní zákon. Jejich přítomnost v rezervaci podle ochranářů nemá smysl. „Jehličnatý les je problematický, protože byl vysázen na stepní lokalitě. V plánu péče o rezervaci jsou tyto porosty navrženy k postupné redukci a převod na přirozenější skladbu dřevin," uvedla už dříve ředitelka Rezekvítku Tereza Žižková.

Uschlé stromy navíc mohou začít padat a někoho zranit. Při vstupu do rezervace tak už jsou nainstalované cedule varujících právě před tímto nebezpečím. Stromy bude třeba odtěžit, začne se po částech letos v létě. Obnova bude podle ochranářů trvat dva až tři roky. S výsadbou nových stromů se ale nepočítá. Ponechány budou zdravé borovice, v lokalitě se navíc nacházejí takzvané nálety javorů a dubů, které chtějí ochranáři zachovat.

Autoři | Foto Rezekvítek

Štítky Kamenný vrch, stromy, úmrtí, rezekvítek, strom, modřín, borovice, Brno

V rezervaci Kamenný vrch v Brně uschlo tisíc stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.