Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jednou budeme obývat i jiné planety, prohlásil v Brně americký astronaut, který do vesmíru vyvezl Krtečka

V pátek zažilo Brno vzácnou návštěvu. V rámci oslav mezinárodního dne kosmonautiky zavítal na Moravu americký kosmonaut Andrew Feustel, který svůj vztah v Česku v minulosti demonstroval sympatickými gesty. Do vesmíru totiž vyvezl postavu Krtečka nebo Nerudovy Písně kosmické.

Amerického kosmonauta doprovodila jeho žena Indira, kzterá má kořeny v jihomoravském Znojmě. Feustel mluvil o počátcích své dráhy kosmonauty, které pramenily v oblibě sci-fi. Zároveň prohlásil, že věří v obývání cizích planet lidmi. „Na tu naši ale musíme být opatrní," doplnila ho okamžitě jeho žena Indira. „Já ji mám ráda a chtěla bych na ní zůstat," dodala s úsměvem.

Feustel s manželkou se do Česka vrací pravidelně a rádi. „Rádi se na Moravu vracíme, máme tady kořeny. Navíc když jsem Českou republiku navštívil poprvé, moje cesta vedla do Brna," prohlásil kosmonaut. Jeho další cesta vedla do brněnské hvězdárny, kde měl večer přednášku. 

„Návštěvy jako tato mají důležité poselství, které se dá shrnout do tří slov: Inspirace, motivace a fascinace. Příběhy, které vyprávějí kosmonauti, prokazatelně zvyšují zájem o vědu a kosmické aktivity mezi veřejností a přivádějí i nové zájemce o studium přírodovědných a technických oborů,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. 

Podle Duška není nikde jinde v Česku tolik firem, které by se zabývaly kosmickou vědou. „V Maloměřicích aktuálně dokončují komponenty, které v roce 2020 poletí na Mars. V Medlánkách se montují komponenty pro rakety. V Kuřimi vymýšlejí jakési stany pro pobyt kosmonautů na Marsu,“ uzavřel Dušek.

Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky Andrew Feustel, kosmonaut, Brno, hvězdárna, Česko, Andrew J. Feustel, vesmír, Morava, O krtkovi, Písně kosmické, Hvězdárna a planetárium Brno, Znojmo

Jednou budeme obývat i jiné planety, prohlásil v Brně americký astronaut, který do vesmíru vyvezl Krtečka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.