Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rapid Re-housing v Brně končí, město v něm pokračovat nebude. Rodiny mohou v bytech zůstat

Brno nenaváže na projet minulé koalice nazvaný Rapid Re-housing, v němž dostalo byt 50 rodin s dětmi v nouzi. Prohlásila to dnes primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní projekt skončil a rodiny, které se osvědčily, mohou v bytech zůstat. Podobný projekt pro další rodiny však Brno nechystá. Chce se ale hlásit ve výzvách ministerstva práce a sociálních věcí, které nabízí peníze na projekty pro ukončování bezdomovectví.

Zastupitelé chtějí každý půlrok zprávu, jak si rodiny vedou

Zastupitelstvo Brna dnes schvalovalo zprávu k pilotnímu projektu, v němž rodiny bez bydlení dostaly 50 bytů. Zprávu schválilo 41 zastupitelů, čtyři byli proti a čtyři se zdrželi. Zároveň 52 zastupitelů rozhodlo, že se bude každého půl roku předkládat zpráva, jak si dotčené rodiny vedou.

NAPSALI JSME: Rapid Re-Housing ušetřil milion a půl z veřejných prostředků. Město stál 150 tisíc 

Stávající rodiny mohou zůstat, žádné další projekty se nechystají

Podle Vaňkové pilotní projekt pro zabydlování 50 rodin skončil. „V tuto chvíli nezamýšlíme, že bychom podobný projekt iniciovali s dalšími rodinami. Stávající rodiny budeme sledovat. Rodiny, které se osvědčily, zůstávají v těch bytech nadále bydlet, ale už to nepodléhá režimu projektu," uvedla Vaňková.  Kromě přidělení bytu byla v projektu podstatná práce sociálních pracovníků, kteří lidem pomáhali, aby zvládali platby spojené s bytem a podobně.

ČTĚTE TAKÉ: Ostravští výzkumníci potvrdili přínos sociálního projektu Rapid re-housing 

Brno bude chtít peníze z ministerstva pro lidi v nouzi

Brno se ale projektů na pomáhání lidem v nouzi nezříká. Chce usilovat o peníze z ministerstva, jehož program má pomoct najít ohroženým lidem bydlení. „Město se bude o peníze snažit, ale netýká se to zabydlování rodin s dětmi, ale obecně sociálně znevýhodněných osob," poznamenala Vaňková.

„Piráti už několikrát jasně avizovali, že budou v Brně podporovat projekty pomáhající osobám v bytové nouzi. V souladu s koaliční smlouvou se budeme hlásit do projektů, které si toto kladou za cíl. Ať už se jmenují jakkoliv,“ uvedl k tomu náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

ČTĚTE TAKÉ: Sociální projekt Rapid Re-Housing získal další prestižní evropskou cenu 

Je to smutné, myslí si bývalý náměstek Hollan

Brno se tak rozhodlo nenavázat na projekt, který získal dvě prestižní evropské ceny v oblasti sociálních služeb a podle analýzy ostravských výzkumníků projekt zlepšil jak psychické, tak fyzické zdraví všech rodin. Městu navíc ušetřil přes milion a půl z rozpočtu. Po roce projektu si zvládlo udržet bydlení 96% rodin. 

S pilotním projektem Rapid Re-housing přišlo v minulé koalici hnutí Žít Brno. Podle bývalého náměstka primátors Matěje Hollana z Žít Brno je skutečnost, že se město rozhodlo v projektu nepkračovat, smutná.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí dokonce vypsalo na základě našeho projektu výzvu na ukončování bezdomovectví, zapojily se do ní desítky měst," konstatoval Hollan. Naráží tak i na obdobný projekt Housing First, který byl součástí širšího akčního plánu, který měl do osmi let vymýtit v Brně bezdomovectví.

Autoři | Foto MMB

Štítky Rapid Re-housing, projekt, bydlení, ukončení, zastupitelstvo, Brno, rodina, Markéta Vaňková, peníze, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, ODS, Matěj Hollan, Žít Brno, Tomáš Koláčný

Rapid Re-housing v Brně končí, město v něm pokračovat nebude. Rodiny mohou v bytech zůstat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.