Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Romský průvod zahájil v Brně Týden romské kultury

Romský průvod s hudbou prošel dnes centrem Brna a zahájil festival Týden romské kultury, který potrvá do pátku. Pochodu, který připomněl dnešní Mezinárodní den Romů, se zúčastnilo přes sto lidí. Část z nich byly děti v tradičních romských kostýmech, které tančily za zvuku klasických romských písniček. Cílem festivalu i průvodu je podporovat pozitivní obraz Romů a vytvořit dialog mezi menšinou a majoritou.

Průvod vyšel z Bratislavské ulice od Muzea romské kultury. Lidé prošli Bratislavskou přes Jezuitskou ulici až na Kobližnou, odkud se vydal přes náměstí Svobody na Dominikánské náměstí před magistrát. Na něm zavlála romská vlajka. Místy se pochod zastavil, aby ukázal taneční a hudební vystoupení.

Oslava Mezinárodního dne Romů

Romové průvodem oslavili Mezinárodní den Romů. „Také jsme zahájili Týden romské kultury. Cílem je vytvářet pozitivní obraz Romů a chceme vzájemný a přirozený dialog mezi Romy a majoritou. Jsme otevření a budeme rádi, když se každý přijde podívat na naše akce a pobavit se," uvedla Ivona Shafaq z organizace IQ Roma servis.

Program oslav po celý týden

V úterý pořadatelé připravili speciální zvukovou instalaci v HaDivadle. „Je to exkluzivní instalace. Zájemci si mohou projít uličkou, ve které budou slyšet nahrávky s předsudky, se kterými se Romové musejí setkávat," popsala pořadatelka. Mezi další akce patří výtvarné dílny v parku Hvězdička, fotbalový turnaj, výroba romské vlajky, ale i hudební vystoupení nebo přednáška etnoložky Ivany Šusterové.

Další dny se uskuteční například divadelní festival v bývalé věznici v ulici Cejl, v níž chce město v budoucnu vytvořit Kreativní centrum. V pátek se tam uskuteční i křest knihy Amendar, která prezentuje romské osobnosti, nebo koncert zpěvačky Moniky Bagárové.

Podrobný program najdeou návštěvníci na webových stránkách.

Foto Romea.cz | Zdroj s využitím ČTK

Štítky mezinárodní den romů, týden romské kultury, průvod, romea, iq roma servis, Romové, kultura, Brno, festival, Muzeum romské kultury, Monika Bagárová, Náměstí Svobody, hudební vystoupení

FOTO/VIDEO: Romský průvod zahájil v Brně Týden romské kultury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.