Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V zamčeném autě v centru Brna zkolabovala mladá žena, díky pohotové akci kolemjdoucích přežila

Dramatický boj o život v pondělí odpoledne svedla žena, která zkolabovala uvnitř uzamčeného auta na ulici Bratří Čapků v centru Brna. Ke šťastnému konci dopomohli hlavně pohotoví svědci a profesionální zákrok záchranných složek.

V pondělí před čtvrtou hodinou odpoledne projížděla Sylvie P. autem ulicí bratří Čapků, když musela těsně objet nezvykle zaparkované auto. Při objíždění si všimla, že žena uvnitř auta leží a nehýbe se. 

„Zastavila jsem s dcerou opodál a vrátila se k tomu autu. Stáli tam pán a paní, kteří jeli hned přede mnou asi prý minutu a volali hned sanitku," uvedla Sylvia. „Protože byla v autě zamčená a nejevila známky života, tak jsem vzala kámen z předzahrádky a začala sklo rozbíjet," popsala pohotový zásah Sylvia.

Sklo však údery kamenem vydrželo. Situace si naštěstí všimli řidiči z dalších aut a jeden z nich přinesl hever, kterým nakonec okno rozbil. Ženu v bezvědomí vytáhli společně z auta. „Nějakou paní napadlo zazvonit na přilehlé ambulance lékařů. Jeden vyběhl a zahájil resuscitaci. Do pár minut tam dorazili hasiči i policisté, kteří pokračovali v resuscitaci," popsala svědkyně. 

O chvíli později už byli na místě i záchranáři. Mladou ženu okolo třiceti let, která měla v autě dvě dětské autosedačky, se záchranářům s přispěním předchozí masáže srdce povedlo přivést zpátky k životu. „Naši zdravotníci převzali resuscitaci a rozšířili péči, podařilo se obnovit krevní oběh pacientky," uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. 

„Na řízené ventilaci jsme ji následně transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno," dodala Bothová. Mladou matku se tak podařilo zachránit díky odborné první pomoci a hlavně pohotovosti a starosti kolemjdoucích.


Pokud se do podobné situace dostanete, je dobré vědět, jak správně poskytovat první pomoc. V první řadě je však nejdůležitější ochota jednat! 

Štítky záchrana, resuscitace, Brno, bratří čapků, Fakultní nemocnice Brno

V zamčeném autě v centru Brna zkolabovala mladá žena, díky pohotové akci kolemjdoucích přežila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.