Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sezóna nájezdů trhačů medvědího česneku na jižní Moravě začala. Někde za to hrozí pokuty

Nájezdy trhačů medvědího česneku do přírody v Jihomoravském kraji začaly. Rostlinu volně trhat lze, ale jsou místa, kde je to zakázáno, což někteří lidé nerespektují. Potýkají se s nimi například strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Medvědí česnek tam roste v několika přírodních rezervacích, kde je trhání jakýchkoliv rostlin zakázáno.

Lidé hojně trhají i v Moravském krasu

Medvědí česnek je mezi lidmi velmi oblíbený, přidává se třeba do pomazánek nebo se používá jako koření do polévek. „V Moravském krasu roste v několika lokalitách v jeho střední části. Jde o přírodní rezervace, kde je trhání jakýchkoliv rostlin ze zákona zakázáno. Nájezdy lidí na medvědí česnek už začaly, víme o tom a na tyto lokality se nyní zvláště zaměříme," uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.

Strážci přírody mohou podle něj na místě uložit pokutu 500 až 10.000 korun. „Záleží samozřejmě na tom, jak moc bude dotyčný přírodu drancovat," uvedl Tůma. Doplnil, že rostlina ze zákona nepatří mezi zvláště chráněné druhy a v přírodě se běžně trhat dá. Potíž je, že se jí zvláště daří právě v rezervacích, kde se nic trhat nesmí.

Problém s nezodpovědnými trhači se netýká jen Moravského krasu, řeší jej třeba i strážníci v Brně. Lidé za sběrem rostliny totiž míří například i do Černovického hájku, což je také přírodní rezervace. Častěji tam proto vyrážejí i strážníci.

CELÁ ZPRÁVA: Žena sklízela medvědí česnek v brněnské přírodní rezervaci 

Ve středu ram přistihli osmačtyřicetiletou ženu, která rostliny odřezávala a skládala do pytle na odpadky. „Po oslovení jim žena ukázala dalších šest plných pětadvacetilitrových pytlů a kbelík s česnekem. Uvedla, že vše má prý pro osobní potřebu ke zpracování," uvedla  mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

 

Autoři | Foto ilustrační foto, MP Brno

Štítky medvědí česnek, nájezdy, trhači, jižní morava, příroda, česnek medvědí, přírodní rezervace, rostliny, Jihomoravský kraj, Moravský kras, Antonín Tůma, CHKO Moravský kras

Sezóna nájezdů trhačů medvědího česneku na jižní Moravě začala. Někde za to hrozí pokuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.