Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno je první městem v republice, kde smog překročil povolené limity. Mohou za to stavby

Brno je letos prvním městem, které v České republice vyčerpalo na jedné z měřicích stanic takzvanou smogovou kvótu, tedy 35 dnů, kdy byl překročen zákonem stanovený limit pro znečištění prachem. Tento limit byl už v úterý překročený na měřicí stanici Zvonařka, jak v tiskové zprávě upozornilo Centrum pro životní prostředí a zdraví. Důvodem jsou stavební práce v okolí.

Zvonařka předběhla nejšpinavější části Ostravy

„Brněnská Zvonařka letos zatím s 38 dny s překročeným limitem vede národní 'smogovou ligu', když předstihla v minulosti suverénně nejhorší lokality Ostrava-Radvanice (34 dní) nebo Věřňovice (30 dní)," uvedl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

Polétavý prach z okolních staveb

Měřicí stanice Brno-Zvonařka je umístěná v těsném sousedství rušné dopravní tepny a frekventovaného autobusového nádraží. Doprava ale letos není důvodem tak časného překročení limitů pro polétavý prach.

„Již nyní můžeme říci, že za současný zhoršený stav můžou rozsáhlé stavební práce v celém okolí - oprava silnic Plotní/Dornych, rekonstrukce na Hlavním nádraží, stavba na území původní Vlněny, demolice budov v ulici Trnitá jen pár desítek metrů od stanice Brno-Zvonařka," uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jáchym Brzezina.

Stavební práce ovlivňují kvalitu ovzduší nejen vlastní prašností, ale i zvýšenou intenzitou dopravy kvůli uzavírkám i průjezdům nákladních aut na místo stavby. Odborníci z ČHMÚ dokážou určit podle velikosti jednotlivých částic jejich původ.

„Momentálně je na stanici výrazně vyšší podíl větších částic než v minulosti a právě větší částice vznikají především mechanicky, zatímco spalovacími procesy, jako je například doprava, vznikají zejména částice menší a pravidelnější," uvedl Brzezina.

I proto ČHMÚ minulý týden překlasifikoval stanici u Zvonařky na stanici průmyslovou namísto původní dopravní. Její kategorii opět změní po skončení stavebních prací.

Koncentrace prachu ve vzduchu je vyšší i na Úvoze

Tato situace se ale netýká pouze stanice Zvonařka. Stavební práce ovlivňují i měření na stanici Brno-Úvoz, kde jsou letos koncentrace také vyšší, než tomu bylo v minulosti.

„Na jiných stanicích v Brně není zaznamenáván nárůst znečištění. Stanicí s dlouhodobě nejvyšší mírou znečištění v Brně je stanice Brno-Svatoplukova, kde je momentálně evidováno za letošní rok 20 překročení. Dlouhodobě se koncentrace znečišťujících látek v Brně spíše snižují, výjimkou je nyní Zvonařka a Úvoz," doplnil Brzezina.

Autoři | Foto MMB

Štítky ČR, ovzduší, zdraví, Brno, ČHMÚ, znečištění, Ústřední autobusové nádraží Zvonařka, Český hydrometeorologický ústav, Česko, částice, Miroslav Šuta, Ostrava, Radvanice, Věřňovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno je první městem v republice, kde smog překročil povolené limity. Mohou za to stavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.