Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žena sklízela medvědí česnek v brněnské přírodní rezervaci

Ne všechno, co najdete růst v přírodě, si můžete beztrestně odnést domů. Jsou totiž místo, kde je zakázáno trhat jakékoliv rostliny – například v národních parcích nebo přírodních rezervacích. Přesvědčila se o tom i žena v Brně, když v přírodní rezervaci Černovický hájek trhala medvědí česnek. Aromatickou rostlinou přitom naplnila šest velkých pytlů.

Do Černovického hájku míří v posledních dnech lidé nejen kvůli návštěvě přírodní rezervace, ale také pro medvědí česnek. A protože je sběr jakýchkoliv rostli v přírodní rezervaci zakázaný, do lužního lesa vyjíždějí mnohem častěji také hlídky strážníků.

Při středeční namátkové kontrole si strážníci všimli, že se mezi zelenými listy medvědího česneku sklání osmačtyřicetiletá žena, rostliny odřezává a skládá je do velkého pytle na odpadky.

Žena jim následně ukázala šest plných pětadvacetilitrových pytlů a kbelík s česnekem. Vše prý natrhala pro vlastní potřebu. Po chvíli našli strážníci opodál ještě dalších šest pytlů až po okraj napěchovaných medvědím česnekem.

„Kvůli ztotožnění přivolali strážníci státní policisty a pro podezření z porušení zákona o ochraně přírody a krajiny případ předali do správního řízení," uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

 Sběračka nakonec odešla domů s prázdnou. Medvědí česnek strážníci po konzultaci s pracovníkem České inspekce životního prostředí strážníci vysypali zpátky, kde se časem přirozeně rozloží. 

Štítky přírodní rezervace, česnek medvědí, Černovický hájek, rostliny, příroda, Brno, Česká inspekce životního prostředí

Žena sklízela medvědí česnek v brněnské přírodní rezervaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.