Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Na koncertu v Brně začalo hořet, několik lidí bylo i pobodáno. Na výstavišti cvičily bezpečnostní složky

Oheň, panika, agresivita návštěvníků koncertu bojících se o svůj život. Na brněnském výstavišti včera cvičily bezpečností složky na situaci, při které na velkém koncertě vypukne požár. Do rozsáhlé akce se zapojilo 447 lidí ze všech složek Integrovaného záchranného systému a 775 figurantů.

Cvičení začalo krátce po devatenácté hodině podle předem stanoveného scénáře. Na rockovém koncertu, vyhodnoceném policií jako rizikový a pořádaném na brněnském výstavišti v Pavilonu A-1, došlo k požáru stánku s občerstvením.

Pořadatelé ukončili hudební vystoupení a vyzvali účastníky koncertu k poklidnému opuštění prostor koncertní haly. Z počátku byla evakuace prováděna organizovaně, s přibývajícím množstvím kouře valícího se ze zahořeného stánku s občerstvením však vznikla panika, při níž se účastníci hudebního vystoupení snažili co nejrychleji opustit koncertní halu.

Panika vystupňovala agresivitu a došlo tak k několika napadení nožem a pošlapání ležících lidí.  Jednotky integrovaného záchranného systému měly v tu chvíli jasný úkol – uklidnit paniku a zorganizovat řízenou evakuaci.

Hasiči si mezitím poradili s požárem ve stánku. Avšak v koncertní hale a přilehlém okolí zůstalo ležet zhruba třicet pět lidí se zraněním. Při poskytování zdravotnické péče navíc došlo k napadení zdravotníků. S útočníkem si však během chvíle poradili policisté.

„Dnešní cvičení prokázalo, že zvládání takovéto nehody vyžaduje včasný zásah a připravenost všech zapojených složek. Děkuji všem zasahujícím složkám Integrovaného záchranného systému za jejich profesionalitu a využití moderních technických prostředků. Poděkování patří také figurantům a všem zúčastněným organizacím," děkoval po akci hejtman Bohumil Šimek. 

Včerejší perfektní zásah všech složek integrovaného záchranného systému při srážce tramvaje a trolejbusu na Křenové ulici v Brně ukázal, jak je důležité prověřovat připravenost na obdobné situace,“ dodal  Šimek.

Foto Jihomoravský kraj, PČR

Štítky cvičení, bezpečnostní složky, výstaviště, koncert, integrovaný záchranný systém, Brno, požár, Brněnské výstaviště, kongresové centrum, Bohumil Šimek, hudební vystoupení, agrese

FOTO: Na koncertu v Brně začalo hořet, několik lidí bylo i pobodáno. Na výstavišti cvičily bezpečnostní složky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.