Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně odhalí první pamětní desku věnovanou obětem komunistického režimu

Oběti vraždění nebo perzekuce komunistického režimu budou mít v Brně díky projektu Poslední adresa své pamětní desky. První z nich bude věnována Josefu Robotkovi, významnému protinacistickému odbojáři, kterého nechal v 50. letech popravit komunistický režim.

Významný protinacistický odbojář

Josef Robotka se narodil v roce 1906 v Tasově. Po dokončení maturity se rozhodl pro vojenskou kariéru, a ještě před začátkem druhé světové války dosáhl hodnosti štábního kapitána. Od počátku vzniku Protektorátu se zapojil do protinacistického odboje. Byl členem odbojové organizace Obrana národa a Rada tří.

Po tragické smrti generála Luži převzal velení odboje na Moravě. Organizoval partyzánský odboj, byl ve spojení se zahraničním odbojem v Británii a patřil tak k nejvýznamnějším představitelům domácího odboje. Po skončení války byl povýšen. Po roce 1948 začal organizovat protikomunistický odboj.

Poslední adresa je nový  projekt připomínající oběti komunismu. Jeho cílem je připomenout osobu, která byla perzekuovaná nebo zavražděná komunistickým režimem. Na dům, ve kterém daná osoba žila, se umístí pamětní destička s životopisnými údaji. Jedná se o celoevropský projekt, který se v České republice teprve rozjíždí. V Brně bude taková destička instalována vůbec poprvé.

Kat ho popravil dřív, než stihl dokončit poslední větu

V roce 1950 byl Robotka zatčen a obviněn z velezrady a špionáže. Ráno 12. listopadu 1952 předali Josefa Robotku na nádvoří věznice Praha-Pankrác v 5:40 katu. Při zahájení exekuce Robotka řekl jen: ,,Bylo mně slíbeno...” větu však již nemohl dokončit. 

Pamětní destička bude instalována na Poštovské 6, v budově Alfa pasáže, kde Robotka žil. Instalaci organizuje a financuje Sokol Brno I. ,,Josef Robotka patří k nejvýraznějším českým protinacistickým i protikomunistickým odbojářům, kterým chceme tímto způsobem projevit naši úctu. Robotka byl zároveň aktivním členem Sokola. V dalších letech budeme takto připomínat i další naše oběti,” řekl místostarosta Sokola Brno I Michal Doležel. 

Desku odhalí ve středu 4. dubna od 14:00 v Alfa pasáži v Brně na Poštovské ulici 6. Akce se zúčastní také prasynovec popraveného Josefa Robotky a jeden z bývalých politických vězňů 50. let pan Cyril Michalica, který se s Robotkou setkal ve věznici na Cejlu.

Foto TJ Sokol Brno I | Zdroj s použitím TZ

Štítky Brno, komunistický režim, projekt, Josef Robotka, druhá světová válka, Obrana národa, Velká Británie, Morava, Tasov (tvrz), Michal Doležel

V Brně odhalí první pamětní desku věnovanou obětem komunistického režimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.