Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rys Kryštof se na Moravu zase vrátí, věří vědci

Vědci stále doufají, že se vzácný rys ostrovid, kterého pojmenovali Kryštof, v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras opět objeví. Zmizel asi před půl rokem, pátrají po něm. Od lidí už dostali množství podnětů, zatím ale lichých. ČTK to řekl zoolog a vedoucí výzkumu rysa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

V krasu se rys zdržoval minimálně od září 2016, poslední věrohodné zprávy o něm ale vědci mají z loňského podzimu. Zhruba před dvěma týdny tak při pátrání po něm požádali o pomoc i veřejnost. „Na základě mediální vlny se nám ozvalo poměrně dost lidí s nějakým hlášením, ale nic z toho nebylo. Všechny jsme ověřovali, ale o rysa pravděpodobně nešlo," řekl Duľa.

Vědci podle něj však stále doufají, že Kryštof se v Moravském krasu ještě objeví. „Šance samozřejmě je, ale mohlo se přihodit ledacos. Na vině může být pytláctví nebo ho třeba také mohlo něco přejet," uvedl zoolog.

Zvíře se před létem 2017 podařilo odchytit a nasadit mu sledovací zařízení. Díky němu vědci zjistili řadu zajímavých informací ze života této kočkovité šelmy. Například že velikost domovského okrsku tohoto mladého samce přesáhla 360 kilometrů čtverečních nebo že se v krasu adaptoval i na frekventované silnice, které překonal při sledování nejméně 673krát. Telemetrický obojek ale podle plánu fungoval rok a v červnu 2018 se automaticky odepnul.

Rysa naposledy zachytila fotopast na severním okraji chráněné krajinné oblasti na konci loňského září. Poté už ho fotopasti nezaznamenaly a ani v zimě nenašli dobrovolníci, zoologové a myslivci žádné průkazné stopy ve sněhu. Vědci a ochránci přírody proto opětovně prosí veřejnost o pomoc a poskytnutí veškerých informací o výskytu rysa. Jde o stopy, strženou kořist, přímé pozorování, a to v širší oblasti Moravského krasu, Drahanské vrchoviny a navazujících pohořích. Pozorování lze zasílat na e-mail stopy@selmy.cz.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Největší populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde je 60 až 80 dospělých rysů. Je to plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata.

Autoři | Foto Mendelova univerzita

Štítky příroda, rys, Moravský kras, kryštof, návrat, Morava, Mendelova univerzita v Brně, CHKO Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rys Kryštof se na Moravu zase vrátí, věří vědci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.