Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stádo divokých koní v Podyjí se rozroste. Narodit by se mohlo až devět hříbat

Divocí koně, kteří od června loňského roku spásají dvě vybrané lokality v Národním parku Podyjí na Znojemsku, čekají letos na jaře první přírůstky. Narodit by se mohlo odhadem sedm až devět hříbat. Uvedl to dnes Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která má zavedení pastvy na starosti.

První hříbata by se mohla narodit už v dubnu

V Podyjí se ve dvou stádech prohání 11 divokých koní z anglického Exmooru, na 70 hektarech pastvin pomáhají s jejich údržbou a chrání je před zarůstáním. Šestici koní ochranáři vypustili na pastvinu v Mašovicích, dalších pět na pastvinu v Havraníkách. Ve stádu je vždy jeden hřebec.

„Už v dubnu by se měla narodit první hříbata. Špatně se ale odhaduje, kolik klisen je březích. Nedá se to úplně poznat, protože jak jsou ta zvířata v přírodě, nejsou většinou vidět všechna najednou," uvedl Dostál.

Návrat divokých koní je součástí projektu Military LIFE for Nature. Hlavním účelem je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, kteří ke svému životu potřebují plochy s různorodou vegetací. Projekt zajišťuje péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích v různých částech České republiky, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000.

Březí mohou být klidně všechny klisny

Ze zkušeností z Milovic na Nymbursku, kde jsou na pastvinách také divocí koně, odhaduje, že březí by mohlo být osm nebo všech devět klisen. „Čekáme, že by se v Podyjí mohlo teď na jaře narodit sedm až devět hříbat," uvedl Dostál. Hříbata by v Podyjí podle něj zůstala rok až dva, pak by se stěhovala do dalších rezervací.

ČTĚTE TAKÉ: Divocí koně se v Podyjí prohání už půl roku. Na nový domov si zvykli skvěle 

„V Podyjí by zůstalo těch 11 koní. Zájem o podobný typ rezervací je velký, protože divocí koně skutečně fungují jako nejlepší řešení v péči o větší plochy. Takže počítáme s tím, že přírůstky budeme poskytovat dál," uvedl Dostál.

Divocí koně pomáhají vegetaci

Biolog Robert Stejskal už dříve zhodnotil pobyt koní v lokalitách v Podyjí jako přínosný. Uvedl, že v lokalitách se znovu dostává ke slovu původní stepní vegetace, která byla dříve zarostlá. Původně souvislé travní porosty jsou místy prošlapané početnými chodníčky, porosty křovin koně rozdělili různými průchody a stezkami v místech svých oblíbených tras. Takové podmínky vytvářejí i vhodné prostředí pro různé druhy hmyzu.

Autoři | Foto Beleco/Facebook

Štítky divocí koně, Podyjí, národní park, spásání, Beleco, hříbata, Národní park Podyjí, okres Znojmo, Natura 2000, Exmoor, Mašovice, Havraníky, příroda

Stádo divokých koní v Podyjí se rozroste. Narodit by se mohlo až devět hříbat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.