Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Už žádné cestování kvůli poradám. Češi vytvořili revoluční aplikaci pro virtuální realitu

Budíček v pět ráno, poklus do auta, snídaně na benzině, několik hodin za volantem… To vše kvůli třeba hodinové poradě. Poradě, která se koná každý týden na druhé straně republiky. V dnešní době nic zvláštního, avšak brzy se již možná bude jednat o přežitek. Schůzky se totiž budou odehrávat ve virtuální realitě. Fikce? Nikoliv, dnes již skutečnost, což v úterý 26. března dokázala na prezentaci v budějckém Jihočeském vědeckotechnickém parku společnost Holistic management, vítěz prvního ročníku soutěže JIHOCZECH. Její aplikace Let´s meet VR je bezesporu revoluční záležitostí.

„Let´s meet VR změní způsob kreativní spolupráce na dálku a přinese nový rozměr do firemního vzdělávání,“ tvrdí jednatel společnost Leoš Kubíček, který aplikaci v úterý představil společně s kolegou Andrejem Bragucou.

Aby sílu aplikace demonstrovali naplno, uspořádali ve stejné době prezentace dvě – jednu v Českých Budějovicích a druhou v Praze. Andrej Braguca zůstal na jihu Čech, Leoš Kubíček se nacházel v hlavním městě. Obě místa nejdříve propojili přes Skype, následně se vydali do své virtuální kanceláře. Návštěvníci mohli jejich jednání pozorovat díky dalším kolegům, kteří v kyberprostoru plnili funkci kamer.

Skutečně to fungovalo. Dva muži od sebe vzdálení zhruba 150 kilometrů se během vteřiny ocitli v jedné místnosti a komunikovali spolu, jako by se vše odehrávalo v reálném světě. I když… do reality to mělo svým způsobem daleko, což ale není myšleno ve zlém. Každý uživatel si totiž může prostředí kanceláře přizpůsobit svým preferencím, momentální náladě… Nastaví si barevnost i třeba výhled z okna. A samozřejmě si může změnit i svůj vzhled. Není problém mít avatara dle skutečné podoby, ale stejně tak s vámi může v místnosti sedět Sylvester Stallone. Ostatně úternímu jednání obou mužů přihlíželi Donald Trump a Kim Čong-un. Celkem se virtuální místnosti může v jednu chvíli ocitnout až dvacet lidí. A pozor, není to jen o „přítomnosti“, ale využívání možností, které virtuální realita nabízí. Řešíte třeba auto? V mžiku máte model před sebou na stole… Nic není nemožné.

Celé se to může zdát jako výstřelek dnešní doby, ovšem do okamžiku, než si člověk uvědomí, že technologické řešení z jihu Čech velmi výrazně šetří čas, energii zaměstnanců i životní prostředí. Aplikace je dostupná i z hlediska ceny a utáhne ji průměrný herní počítač. Není divu, že ačkoliv ještě není v ostrém provozu (startuje v dubnu letošního roku), už nyní o ni mají zájem i velké nadnárodní společnosti. Jihočechům se zkrátka podařilo něco mimořádného.

Za vývojem virtuální kanceláře stojí Sever Game Studio. „Když za námi Leoš s touto myšlenkou přišel, neváhali jsme a obratem došlo k přesunu značné části našich kapacit na vývoj Let´s meet VR,“ říká za Sever Game Studio Matěj Matoušek. „Máme radost, že Leoš oslovil právě nás, a že se i naše jméno může pod tuto aplikaci podepsat. Věříme, že Holistic management zaplní díru na trhu a komfort aplikace si budou užívat již brzy hlavy společností po celém světě.“

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky VR, virtuální realita, porada, Sever Games Studio, Matěj Matoušek, Leoš Kubíček, Benzina, Jihočeský vědeckotechnický park, Donald Trump, Kim Čong-un, Sylvester Stallone, Praha, Česko, České Budějovice

FOTO: Už žádné cestování kvůli poradám. Češi vytvořili revoluční aplikaci pro virtuální realitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.