Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Europoslanci schválili kontroverzní reformu autorského práva na internetu

Poslanci Evropského parlamentu dnes schválili spornou reformu ochrany autorských práv na internetu, jejímž cílem je přizpůsobit evropské autorské právo digitální éře. Příslušnou směrnici musejí ještě formálně schválit členské státy EU a jednotlivé země pak budou mít dva roky na to, aby ji převedly do svého práva.

Odhlasovali jste cenzuru intrnetu, říkají kritici

Norma především ukládá velkým internetovým společnostem, jako je Google, platit vydavatelům a umělcům za použití jejich děl online. Platformy budou mít nově povinnost prověřovat, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. Kritici směrnice ji označují za cenzuru internetu.

Pro nová pravidla se vyslovilo 348 poslanců, proti hlasovalo 274 zákonodárců a 36 se zdrželo. Europoslanci se předtím odmítli zabývat pozměňovacími návrhy, které počítaly s vypuštěním sporných článků.

Sporné články 11 a 13

V rámci debat o nových pravidlech byly od začátku zásadní a nejvíce sporné především dvě části návrhu směrnice, a sice články 11 a 13. První z nich má majitelům práv - včetně médií a umělců - zajistit spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu. Článek 13 ukládá internetovým platformám povinnost zabývat se tím, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva.

GLOSA: Získají fake news volnou cestu k šíření do společnosti?

Robot bude může blokovat jako na běžícím páse

Silné emoce vyvolával právě především článek 13, který kritici označují za cenzuru internetu. Zavádí takzvané filtry, jejichž úkolem je kontrolovat, zda obsah nahrávaný uživateli neporušuje autorská práva. Za obsah tak nově nyní mají být právně zodpovědné platformy. Odpůrci ale varují i před možnou preventivní cenzurou i legálního obsahu. Obávají se také toho, že "robot" nebude schopný rozeznat například parodie a karikatury a zablokuje všechno bez rozdílu.

"Při projednávání směrnice o copyrightu jsem podpořil pozměňovací návrh na vymazání článku 13, který je z mého pohledu stále příliš represivní a klade na majitele webů nesplnitelné požadavky. Bohužel pozměňovací návrh neprošel o pouhých 5 hlasů a návrh se tak nevrátil ke druhému čtení, kde mohl být dopracován. Hlasoval jsem pak proti celé směrnici a z celkového přijetí jsem proto velmi rozčarovaný. Členské státy nyní mají dva roky na implementaci směrnice do národní legislativy. Důsledky dnešního hlasování proto nebudou hned jasné," shrnul pro redakci Drbny europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

"Je to temný den pro svobodu internetu," napsala na twitteru německá pirátská europoslankyně Julia Redaová, která byla jednou z hlavních tváří boje proti chystané směrnici.

Naproti tomu český europoslanec Pavel Svoboda během debaty zdůraznil, že Evropa reformu autorského práva na internetu zcela určitě potřebuje. O cenzuru nejde, zdůraznil. Opravdovou cenzurou by podle něj bylo bránit talentovaným tvůrcům v jejich tvorbě. Pokud by nová pravidla neprošla, mohlo by podle Svobody vzniknout prostředí, kdy by se tito autoři "museli živit jako prodavači nebo taxikáři a teprve večer po práci by si mohli psát, co chtějí".

Google: Směrnice o copyrightu poškodí digitální ekonomiku EU

Nová evropská směrnice o digitálním copyrightu v podobě, v jaké ji dnes potvrdil europarlament, povede k právní nejistotě a poškodí kreativní a digitální ekonomiku EU. V prohlášení to dnes uvedla společnost Google.

Směrnice je v konečné podobě podle firmy o něco lepší, než byl původní návrh, ale "detaily jsou důležité". Google dodal, že se těší na spolupráci s tvůrci příslušných pravidel, vydavateli, umělci a majiteli práv při očekávaném převádění směrnice do národní legislativy členských států Evropské unie.

Globální internetový gigant v minulých měsících v Bruselu lobboval především za změny či zrušení dvou nejkontroverznějších článků 11 a 13 ve směrnici potvrzené dnes europoslanci. Google bude nyní muset častěji platit kompenzace vydavatelům, autorům a majitelům práv.

První z nich má majitelům práv - včetně médií a umělců - zajistit spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu. Druhý ukládá internetovým platformám povinnost zabývat se tím, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva.

Autoři | Foto europarl.europa.eu

Štítky eu, Evropský parlament, hlasování, článek 11, článek 13, Internet, cenzura, autorská práva, ochrana, autorské právo, reforma, Evropská unie, Google, Pavel Svoboda, Felix Reda, Tomáš Zdechovský, KDU-ČSL

Europoslanci schválili kontroverzní reformu autorského práva na internetu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.