Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ignis Brunensis nabídne letos dva ohňostroje nad Špilasem a čtyři nad Prýglem. Soutěžit budou Norové nebo Filipínci

Tradiční brněnský festival ohňostrojů Ignis Brunensis nabídne letos šest světelných show. Dva ohňostroje se odehrají v centru Brna na obloze nad hradem Špilberk, čtyři nad Brněnskou přehradou. Diváci se mohou těšit na výtvory z dílny tradičních domácích účastníků, ale i premiérové sestavy ze zemí jako Norsko nebo Filipíny. Festival začíná 24. května a končí 16. června 2019. Zahajovací prelude bude přitom v pátek 24. května věnovaný 150. výročí brněnské MHD a závěrečný ohňostrojný epilog v sobotu 15. června zase k výročí brněnských univerzit.

Kulatá výročí brněnských univerzit

Ohňostrojnou přehlídku bude i letos provázet kolem padesáti zábavních a prezentačních akcí. Festivalovým podtitulem je letos Brno – univerzitní město a především jubilea 120 let Vysokého učení technického v Brně, 100. výročí Masarykovy univerzity a 100 let Mendelovy univerzity v Brně.

Letošní kulatá výročí tří brněnských univerzit budou hlavním motivem finálového ohňostroje v sobotu 15. června nad Špilberkem, současně probíhají velké oslavy a srazy absolventů Masarykovy univerzity na brněnském výstavišti a Mendelovy univerzity přímo v areálu univerzity na Zemědělské ulici s výhledem na noční ohňostrojnou show nad brněnskou pevností. 

Slaví i MHD

Výročí 150 let městské hromadné dopravy v Brně připomene v rámci Ignis Brunensis tradiční akce s názvem Dopravní nostalgie. Po letech by se tak měl v ulicích objevit zrekonstruovaný tramvajový vůz tažený koňmi společně s populární parní tramvají Caroline (TMB) z počátků historie městské dopravy s jízdami pro veřejnost v sobotu 15. června a v neděli 16. června. V sobotu 15. 6. zpřístupní Dopravní podnik města Brna také Dnem otevřených dveří vozovnu v Husovicích.

„Od pátku 14. června do neděle 16. června se ve stanech na náměstí Svobody uskuteční mimořádná výstava ,Městská hromadná doprava ve třech stoletích‘, kde budeme společně s Technickým muzeem v Brně prezentovat nejen ukázky z bohaté historie městské dopravy, ale i současné technologie včetně našeho moderního řídícího systému," přiblížil výstavu při Dopravní nostalgii generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Unikátní kropicí šalina

„Přímo na náměstí Svobody přivezeme a vystavíme také legendární tramvaj Grácku z roku 1919 a unikátní historický tramvajový kropicí vůz, na který se snažíme získat prostředky pro kompletní rekonstrukci," doplňuje za Technické muzeum v Brně ředitel Ivo Štěpánek.

Výročí má i Integrovaný dopravní systém

Desetkrát kratší ale neméně významné výročí ze současného pohledu i významu slaví Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. „Na sobotu 15. června chystáme jízdy parního vlaku a historických autobusů z centra Brna do depa Českých drah v Maloměřicích. V odpoledních hodinách pak parní vlak sveze zájemce navíc i na Výstaviště. V neděli 16. června proběhnou hvězdicové jízdy historickými autobusy do turistických lokalit v okolí Brna," zve na oslavy 15. výročí IDS JMK ředitel KORDIS JMK Jiří Horský.

Koncert u příležitosti výroční brněnského Českého rozhlasu

Součástí programů festivalu STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS je také 95 let Českého rozhlasu Brno. K této příležitosti chystá rozhlas speciální koncertní projekt na sobotu 1. června na Brněnskou přehradu, před českým ohňostrojem Flash Barrandov SFX a v centru Brna pak 15. června.

Foto Tomáš Hrivňák

Štítky Ignis Brunensis, ohňostroje, program, prýgl, špilas, ohňostroj, Brno, univerzita, městská hromadná doprava, Špilberk, Brněnská přehrada, Norsko, Filipíny, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Dopravní podnik města Brna

Ignis Brunensis nabídne letos dva ohňostroje nad Špilasem a čtyři nad Prýglem. Soutěžit budou Norové nebo Filipínci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.