Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Přesně v den slavností rozkvetly v Hustopečích mandloně

Tisíce lidí se dnes vydaly na procházku do mandloňových sadů nad městem Hustopeče na Břeclavsku aby se podívali na kvetoucí stromy, které jsou středoevropskou raritou. Mandloně letos plně rozkvetly právě na den Slavností mandloní a vína. Jejich součástí letos byly i vycházky s doprovodným programem.

„Oživení vycházkových tras bylo letošní největší novinkou. Zapojily se místní spolky, které se o trasy staraly," dodala pořadatelka Jana Hrádková. Na trasy o délce čtyři, osm a 16 kilometrů lidé vyráželi za symbolické startovné od hustopečské sportovní haly.

Městské slavnosti měly letos už podruhé formu foodfestivalu, za vstup na Dukelské náměstí, kde se odehrával hlavní program, tak museli lidé zaplatit. Kromě kulturního programu je tu čekala prezentace místních hotelů a restaurací, ale třeba i soutěž jedlíků v konzumaci mandlových koláčů na rychlost.

Mandle z Hustopečí kdysi nacházely uplatnění při výrobě cukrovinek v čokoládovnách Zora Olomouc. Pěstování se ale přestalo počátkem 90. let kvůli levnějšímu dovozu vyplácet, a tak sady začaly pustnout, část zanikla. Sady postupně získalo město, které je omlazuje, místy rozšiřuje a postupně mění v turistickou atrakci. Nad Hustopečemi vznikla rozhledna, sady protíná mandloňová stezka s několika odpočinkovými místy. Ve městě působí mandlárna, která se specializuje na výrobu specialit z mandlí, oříšky ale nepocházejí z místních stromů.

Přes tisíc vypitých panáků v jeden okamžik

Pořadatelé se také rozhodli ustavit rekord v počtu lidí, kteří si v jednom okamžiku připili mandlovicí. Pod dohledem komisaře z agentury Dobrý den, která české rekordy eviduje, bylo rozdáno 1132 malých panáků místní speciality vyráběné z mandlového macerátu. „Rekord jsme vytvořili, protože dosud si nikdo takto hromadně mandlovicí nepřipíjel," dodala Hrádková.

Teplé počasí letos podle předběžného odhadu na slavnosti přivedlo víc lidí než loni, kdy si vstupenku na gastro festival koupilo 8000 zájemců. Pořadatele potěšily i mandloně, které právě v den slavností rozkvetly plným květem.

 

Autoři | Foto Kafka na cestách

Štítky Hustopeče, mandle, mandloně, kafka na cestách, slavnost, okres Břeclav, Olomouc

FOTO: Přesně v den slavností rozkvetly v Hustopečích mandloně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.