Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Národní a sociální fronta svolává demonstraci. První máj má Zelný trh patřit nacionalistům

Po dvou letech se ve středu města opět sejdou nacionalisté. Policie chystá bezpečnostní opatření.

O víkendu se na internetu objevila výzva k shromáždění nacionalistů, která se má uskutečnit prvního května. Májový pochod pravicových radikálů s sebou vždy přinese vlnu emocí. Tentokrát se však nebude jednat o pochod středem města, ale o demonstraci na Zelném trhu.  

Podle Erika Lamprechta, mluvčího pořadatele akce, Národní a sociální fronty, a tajemníka Dělnické strany sociální spravedlnosti, má Zelný trh první den v květnu zabrat asi dvě stě lidí. Demonstraci se rozhodl uspořádat v návaznosti na tradici prvních májů, pořádaných v Brně.

Minulé události se ale neobešly bez nutného zásahu policie, s čímž brněnští muži zákona počítají i letos. 

„Spolupracujeme s městskými částmi. Získáváme informace, vyhodnocujeme je a podle toho připravujeme bezpečnostní opatření,“ uvedl v Brněnskému Deníku policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Během pochodu, kterého se účastnili také odpůrci nacionalistického smýšlení, bylo v roce 2017 zadrženo jedenáct zúčastněných. Konflikty mezi účastníky i odpůrci musely být řešeny přímými zásahy policie. V roce 2015 byla situace na protestech ještě závažnější. Tehdy bylo zadrženo přes čtyřicet lidí za použití slzného plynu, gumových projektil a obušků.  

Bezpečnost je i v zájmu pořadatelů samotných. Webové stránky Národní a sociální fronty nabízí potenciálním demonstrantům krom facebookové události, kam se mohou přihlašovat, také manuál, který má celou demonstraci udržet v poklidném duchu. 

 

 

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky demonstrace, Brno, nacionalisté, policie, Dělnická mládež, Svátek práce, Zelný trh (Brno), Dělnická strana sociální spravedlnosti

Národní a sociální fronta svolává demonstraci. První máj má Zelný trh patřit nacionalistům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.