Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Jihomoravští záchranáři dostali od kraje osm zbrusu nových sanitek

Osm nových sanitek dnes oficiálně převzali jihomoravští záchranáři. Za více než 22 milionů je pořídil Jihomoravský kraj. Sanitky Mercedes Benz Sprinter 419 budou rozmístěny do osmi základen: Brno-Ponava, Ivančice, Pohořelice, Blansko, Břeclav, Hodonín, Slavkov u Brna a Znojmo.

Nové sanitky mají podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) zkvalitnit poskytovanou péči, zvýšit bezpečnost pacientů a zlepšit pracovní podmínky záchranářů. „Máme v našem kraji špičkové záchranáře, jejichž práce si velice vážím a troufám si říct, že máme jednu z nejlepších záchranek v republice. A právě kombinace lidského faktoru a moderní techniky dává obyvatelům našeho kraje jistotu, že o ně v situacích ohrožujících život bude postaráno na profesionální úrovni,“ prohlásil Šimek.

Sanitky v nejsilnějších variantách výkonu

Záchranáři budou mít k dispozici Sprintery nové generace. Jde o nejsilnější variantu s výkonem 140 kW (190 koní). Vozidla jsou vybavena automatickou převodovkou 7G – Tronic Plus a možností volby rychlostních stupňů za použití tzv. pádel pod volantem. „Toto považujeme za jeden z důležitých prvků zvyšujících bezpečnost při řízení vozidla,“ vysvětluje Hana Albrechtová, ředitelka jihomoravské záchranky.

Technické novinky

Ve vozidlech jsou již klasické tlačítkové ovládací systémy v prostoru řidiče nahrazeny digitálními. Kromě toho došlo po technických změnách v konstrukci podvozku i k drobným úpravám v rozmístění ovládacích prvků v řidičském prostoru. „A nesmím zapomenout ani na další novinky, a to je vybavení hlavního světlometu LED technologií a integrace zadní kamery a výstražných světel do zadního spoileru. Tímto opatřením došlo k podstatnému zvýšení ochrany těchto prvků před mechanickým poškozením. Naši řidiči jsou proškolováni v obsluze nových sanitek, aby byli se všemi změnami důkladně seznámeni ještě před zahájením ostrého provozu. Rádi bychom tak předešli případným potížím při řízení vozidel,“ doplňuje technický náměstek ZZS JmK Pavel Chvalina.

Sanitka průměrně před vyřazením najede 350 tisíc kilometrů

Jihomoravská záchranka k dnešnímu dni disponuje celkem 77 sanitek. Z tohoto počtu je 22 vozidel záložních, určených k okamžité náhradě těch vozidel, u kterých se projeví porucha, nebo jsou z jiného důvodu náhle vyřazena z provozu.

„Pravidelně obměňujeme sanitky s největším nájezdem kilometrů a s největším opotřebením. Nájezd kilometrů, o kterém je řeč, se zpravidla pohybuje v rozmezí 350 000 – 400 000 km. Rádi bychom tento limit do budoucna snížili, vše se bude odvíjet od finančních možností. Je třeba také dodat, že počet najetých kilometrů se rok od roku zvyšuje s ohledem na nárůst počtu výjezdů. Vloni jsme zaznamenali rekordní počet výjezdů, přesně 103 798,“ dodává ještě Hana Albrechtová.

Foto ZZS JMK

Štítky záchranáři, zzs jmk, sanitky, Jihomoravský kraj, Mercedes-Benz, Bohumil Šimek, Znojmo, Břeclav, Slavkov u Brna, Blansko, Ivančice, Pohořelice, Hodonín

FOTO/VIDEO: Jihomoravští záchranáři dostali od kraje osm zbrusu nových sanitek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.