Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel oblíbený herec Stanislav Zindulka, bylo mu 86 let

Ve věku 86 let zemřel oblíbený český herec Stanislav Zindulka. Informaci o úmrtí herce oznámil ředitel pražského Činoherního klubu Vladimír Procházka. Zindulka ztvárnil za svůj život desítky divadelních i filmových rolí. Brněnští diváci ho znají například z oblíbeného seriálu Četnické humoresky. Dlouhá léta působil i v brněnských divadlech a učil na brněnské konzervatoři.

Stanislav Zindulka ve svém životě ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí. Můžeme připomenout například roli tatínka v seriálu Vlak dětství a naděje, pana Lumíra Fajsta z Bylo nás pět nebo třeba Eduarda ve filmu Babí léto. V roce 2001 byl za tento snímek dokonce oceněn Českým lvem za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. 

Zindulka se narodil v roce 1933 v Jilemnici. Svůj život spojil s divadelní scénou především v Praze, Hradci Králové a také v Brně. Od 60. do 80. let působil v Divadle bratří Mrštíků (dnešní Městské divadlo), kde vytvořil téměř stovku rolí různého rozsahu i charakteru.

Mezi lety 1968 a 1975 také vyučoval na brněnské konzervatoři. K jeho žákům patřila taková jména jako Libuše Šafránková, Dagmar Veškrnová, Oldřich Kaiser nebo Vladimír Hauser. V 70. letech také začal spolupracovat s brněnským loutkovým divadlem Radost. Poté působil především v pražských divadlech, zejména v Činoherním klubu.

S divadelním herectvím se Zindulka rozloučil na konci minulého roku.

Foto Četnické humoresky

Štítky Stanislav Zindulka, úmrtí, herec, Činoherní klub, Vladimír Procházka, Četnické humoresky, divadlo, Bylo nás pět, Vlak dětství a naděje, Český lev, Libuše Šafránková, Dagmar Havlová, Městské divadlo Brno

Zemřel oblíbený herec Stanislav Zindulka, bylo mu 86 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.