Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Faltýnka mají usvědčovat odposlechy z brněnských hotelů Holiday Inn a Voroněž

Nad místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem se stahují černá mračna. Alespoň tak to vypadá podle zjištění Práva, které upozornilo na to, že se v minulosti scházel v souvislosti se zakázkou na výběr mýtného se zástupci firmy Kapsch i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle zjištění Deníku Faltýnkovi příliš nepomáhají ani odpoleschy, které mají detektivové k dispozici.

Policie si údajně nahrála dvě schůzky z 10. listopadu 2017 v brněnských hotelech Holiday Inn a Voroněž, kde se Faltýnek nejprve sešel se šéfem Kapsche Karlem Feixem a poté s Petrem Rafajem.

„Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mj., že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ shrnují detektivové obsah jejich hovoru deníku Právo. Policie podle novin také odposlechla i Rafajova slova, když se Faltýnka ptá, co má přesně udělat, aby „mohl k tomuto výsledku směřovat činnost úřadu“. Následně pak ÚOHS výsledek tendru, v němž Kapsch prohrál, zrušil pro údajné chyby ministerstva dopravy.

PSALI JSME: Policie chce vazbu pro pět lidí z kauzy zakázek radnice Brno-střed. Mohou dostat až 16 let vězení 

K samotné kauze se zatím nehodlá vyjadřovat ani předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. Ještě včera nechtěl říct, zda se bude v pondělí vláda zabývat možností odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje. Je třeba počkat na to, s čím přijde policie, řekl Babiš novinářům na závěr své návštěvy Spojených států v pátek večer místního času (v noci na dnešek SEČ).

Podle čtvrtečních informací serveru Novinky.cz policie podezřívá Rafaje a ředitele provozovatele mýtného systému Kapsch Karla Feixe z korupce.

„My dnes nevíme, co se stalo. Policie to vyšetřuje, je to na začátku, tak si počkejme na to, co se stane,“ řekl Babiš. Upozornil, že o celé záležitosti má informace pouze z médií.

Ohledně ÚOHS se policie zajímá o veřejné zakázky, kterými se úřad zabýval, včetně tendru na mýtný systém, oznámil už ve čtvrtek žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Policisté ve čtvrtek zasahovali v brněnském sídle ÚOHS i v pražském sídle firmy Kapsch.

K Rafajovu odchodu z čela ÚOHS vyzvala v pátek protikorupční organizace Transparency International ČR. Rafaj do čela úřadu přišel v roce 2009 na návrh ČSSD, jejíž řady po nástupu do funkce opustil. Předsedu ÚOHS jmenuje na návrh vlády prezident.

Babiš se v pátek také nechtěl blíže vyjadřovat k prvnímu místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi, do jehož prostějovského domu policie ve čtvrtek také přišla. Premiér uvedl, že zatím neměl čas s Faltýnkem o věci mluvit, uvidí se s ním v úterý ve Sněmovně. „Jaké mám já informace, tak tam pan Faltýnek figuruje jen jako svědek,“ řekl.

Autoři | Foto ANO | Zdroj Novinky, ČTK

Štítky Petr Rafaj, Jaroslav Faltýnek, Karel Feix, korupce, ÚOHS, Kapsch, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, policie, Voroněž, ANO 2011, Andrej Babiš, Právo, Ministerstvo dopravy České republiky

Faltýnka mají usvědčovat odposlechy z brněnských hotelů Holiday Inn a Voroněž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.