Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zpěv, tanec a bláznivé masky. Brno dnes odpoledne ovládne fašank

Pokud se dnes rozhodnete zamířit co centra Brna na náměstí Svobody nebo poté na Zelný trh, rozhodně neprohloupíte. Brněnské ulice dnes totiž zaplaví neobyčejná podívaná. Od 16 hodin začne totiž na Svoboďáku tradiční fašank.

Ještě než začne půst před Velikonocemi, je potřeba se dobře najíst a pobavit. A kde k tomu máte nejlepší příležitost? Na karnevalech! Únor a březen jsou totiž tradičně časem radovánek, veselic a právě karnevalů. Z celého světa se na ně jezdí do Ria de Janeira, Benátek, Nice nebo na Tenerife, ale karnevalové veselí nabízí i Brno. Říká se mu fašank.

FOLKLORNÍ DRBNA: Fašanky, Ostatky aneb Odpusť nám baso 

Den před Popeleční středou, která má člověka uvést do doby postu a odříkání, se koná masopustní zábava, moravský fašank, který si mají všichni pořádně užít a připravit se tak na 40denní postní dobu. Po Brně mezi 16. a 18. hodinou projde masopustní průvod masek a krojovaných, který zajišťují folklórní soubory z Brna. Na několika stanovištích v centru se skupinky zastaví, zazpívají, zatančí a pokračují dál. Každý Brňák i přespolní tak může v Brně zažít tradiční fašankové veselí.

Průvod bude zahájen na náměstí Svobody, projde brněnskými ulicemi a zakončen bude pochováním basy opět na centrálním brněnském náměstí. Po krátké pauze pak zábava bude pokračovat pod střechou – od 19 hodin se v Tržnici koná beseda u cimbálu s CM Lučina.


PROGRAM

15.30 – na nám. Svobody malování masek na obličej, občerstvení ve spolupráci s Obřanským hostincem.

16.00 – Oficiální zahájení akce na nám. Svobody

16.20 do 17.30 – ukázky fašankových zvyků: nám. Svobody, Alfa pasáž Brno - před HaDivadlo, Dietrichsteinský palác, Dům pánů z Lipé.

17.35 – přesun všech účastníků z nám. Svobody do Tržnice Brno na Zelném rynku, kde bude pokračovat beseda u cimbálu přístupná široké veřejnosti.

23.00 – zakončení besedy s ukázkou zvyku "Pochování basy" v podání Lučina Brno - folklorní soubor a všech zúčastněných.

Foto MMB | Zdroj TIC Brno

Štítky fašank, Brno, náměstí svobody, maska, Zelný trh (Brno), Velikonoce, Popeleční středa, tanec, Postní doba, Rio de Janeiro, Benátky, Tenerife, HaDivadlo

Zpěv, tanec a bláznivé masky. Brno dnes odpoledne ovládne fašank  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.