Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Desítky Brňanů cvičily na podporu nemocných s roztroušenou sklerózou

Přes 90 lidí z Brna a okolí přišlo podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou (RS). V sobotu 2. března se cvičením zapojili do osmého ročníku 24hodinového Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Z dobrovolných příspěvků vybrali 4200 korun, které poputují na fyzioterapii a nákup rehabilitačních pomůcek pro nemocné.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

V Brně letos lidé cvičili v sobotu 2. března od 10 do 17 hodin v Lázeňském a relaxačním centru Rašínova. Pomocí telemostu se propojili se základnou v Praze, kde se tradičně cvičí nepřetržitě 24 hodin. Hlavním cílem MaRSu je motivovat nemocné k pravidelnému pohybu, jenž je velmi důležitou součástí léčebného režimu, protože zmírňuje příznaky nemoci. Organizátorem akce je Nadační fond IMPULS společně s regionálními spolky Unie ROSKA.

„Účastníci maratonu se zapojili do kruhového tréninku, zacvičili si v posilovně a v bazénu, vyzkoušeli si zumbu, cvičení na čočkách, s gumou a se šátky a zahráli si hru Boccia,“ popisuje Vlasta Blatná z organizace Roska Brno-město.

MaRS upozorňuje jak na samotnou nemoc, tak na to, že i pro pacienty s tak vážnou diagnózou, jako je roztroušená skleróza, je pohyb velmi důležitý. „U lidí s RS, kteří pravidelně cvičí, můžeme pozorovat zlepšení svalové síly, snížení únavy, pacienti jsou ve větší psychické pohodě a celkově se jim zlepšuje kvalita života,“ vysvětluje fyzioterapeutka Klára Novotná.

Do letošního maratonu se zapojilo 29 měst z celé republiky i zahraničí.

 

Tisková zpráva | Foto MaRS

Štítky maraton, roztroušená skleróza, cvičení, Brno, pacient, nemoc, Česko, Praha

Desítky Brňanů cvičily na podporu nemocných s roztroušenou sklerózou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.