Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

EU otočila. Začne jednat o zákazu dvojí kvality potravin

Velvyslanci zemí Evropské unie se dohodli na kompromisním návrhu změn pravidel ochrany spotřebitelů v EU. Rumunskému předsednictví to umožní už v březnu začít s Evropským parlamentem (EP) vyjednávat o konečné podobě příslušných legislativních změn. Mezi novinkami je i zařazení takzvané "dvojí kvality potravin" mezi nekalé a tudíž nedovolené praktiky. Je to věc, o kterou Česká republika a další země ze střední a východní části unie dlouhodobě usilovaly.

Nově tak má být za nekalou obchodní praktiku pokládáno, pokud je v jednom členském státě nabízeno zboží jako identické se zbožím na trhu v jiné zemi, ačkoliv má výrazně jiné složení nebo charakteristiku, pokud to není oprávněné legitimními a objektivními faktory.

Mezi změnami je také harmonizace pravidel pro určování pokut. Země si pro významné a několik států EU zasahující prohřešky budou moci stanovit hranici nejméně na čtyřech procentech ročního obratu firmy v dané zemi, ale i vyšší.

Poškození zákazníci mají mít právo na finanční kompenzace či odstoupení od smlouvy, pokud se stanou obětí nespravedlivých obchodních praktik nebo třeba agresivního marketingu.

Nová pravidla mají kromě jiného přinést i větší průhlednost a jistoty pro spotřebitele při nakupování na internetu. Obchodníci jim budou muset poskytovat více informací.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dvojí kvalita potravin, zákaz, Evropská unie, eu, evropská komise, Evropský parlament, Česko, jídlo

EU otočila. Začne jednat o zákazu dvojí kvality potravin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.