Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes ráno zemřel Jiří Pecha. Brněnské divadelní legendě bylo 74 let

Zemřel divadelní a filmový herec Jiří Pecha, bylo mu 74 let. Měl dlouhodobé zdravotní obtíže. Informaci o Pechově úmrtí zveřejnil na facebooku divadelník Břetislav Rychlík, novinářům ji potvrdila mluvčí divadla Husa na provázku Alžběta Nagyová. Podle ní Pecha zemřel dnes ráno.

Právě v brněnském "Provázku", kde působil od přelomu 60. a 70. let minulého století, se třebíčský rodák Pecha proslavil. Vytvořil úspěšnou hereckou dvojici s Boleslavem Polívkou, hráli spolu například v inscenaci Pezza versus Čorba. Ztvárnil také množství filmových rolí.

V posledních letech se na jeviště Husy na provázku čas od času vracel hlavně v titulní úloze inscenace Babička podle Boženy Němcové. Čím dál více jej však limitovalo zdraví.

Pechova nepřekonatelná Babička

Odborníci na jeho umění oceňovali zejména hereckou živelnost a zemitost, stejně jako schopnost ztvárnit komické i dramatické role. K vrcholům Pechova divadelního herectví patřila titulní role v Shakespearově dramatu Král Lear a v komediální hříčce Babička podle Boženy Němcové - fetišistická revue, za niž před lety dostal speciální Cenu Alfréda Radoka za "mužský herecký výkon v ženské roli".

Když Pechovi v roce 1997 řekli, že má hrát postavu babičky Boženy Němcové, myslel si, že se dramaturg Petr Oslzlý s režisérem Ivem Krobotem zbláznili. Inscenace se ale nakonec stala kultem s velkým počtem repríz. „Pecha se v tomto prostě krásném oblečení stal svým způsobem ikonou přesahující hranice inscenace," uvedl Oslzlý k výkonům herce. Pecha se před lety také svěřil, že v roli mu hodně pomohlo, když začal uvažovat, jak by se asi v té nebo oné situaci zachovala jeho vlastní babička.

Svého hereckého kolegu chválil i Miroslav Donutil: „Viděl jsem Pecu v Babičce, odvedl obrovský, nádherný výkon. Předvedl právě tu laskavost, kterou má v sobě obsaženou. Lidi ho znají jako drsného chlapíka, který každému všechno vysype rovnou do očí. A najednou vidí, kolik v sobě má laskavosti. To jsou ty rozpory a Peca je jich plný."

Do televize a filmu pronikal Pecha postupně a objevoval se většinou ve vedlejších, ale zato výrazných rolích. Jednu z hlavních úloh třebíčský rodák ztvárnil v pohádce Lotrando a Zubejda (1997). Kromě již zmíněných filmů se objevil ve snímcích Zapomenuté světlo (1996), Všichni moji blízcí (1998), Musíme si pomáhat (2000), Anděl Páně (2005), Peklo s princeznou (2008) či Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014).

S herectvím začínal u ochotníků, s Bolkem se znali z hospody

Jiří Pecha se narodil 12. listopadu 1944. Vyučil se elektromechanikem a s herectvím začínal u ochotníků. V roce 1963 byl díky talentu bez maturity přijat na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU). Zde se seznámil se svým pozdějších nejčastějším hereckým partnerem a souputníkem Polívkou. „Když Bolek začínal, mně zbýval rok do promoce, a tak jsme se znali hlavně z hospod. Kromě lumpáren jsme dělali společně divadlo," řekl o tom Pecha.

V době studií na JAMU také vznikla jeho přezdívka Peca. „Byl jsem línej chodit hrát basket, jen jsem ležel na kolejích. A můj kamarád, režisér Petr Scherhaufer říká: Juro, ty jsi ale pecivál! Pecivál Peca."

Herec prošel divadly Večerní Brno, uherskohradišťskou scénou i loutkovou Radostí, kde pracoval jako kulisák, než zakotvil v Divadle Husa na provázku. Z angažmá odešel až v roce 2006 do penze, ale na jeviště se stále vracel. Pechovu dlouhou kariéru nezhatily ani celoživotní potíže s učením textů, ani zdravotní problémy.

Jiří Pecha byl třebíčský rodák a v roce 2017 obdržel Cenu města Třebíče.

Autoři | Foto Martin Vavřík [Public domain]

Štítky film, úmrtí, divadlo, Jiří Pecha, herec, Divadlo Husa na provázku, Bolek Polívka, Břetislav Rychlík, Božena Němcová, Facebook, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Petr Oslzlý, William Shakespeare, Miroslav Donutil

Dnes ráno zemřel Jiří Pecha. Brněnské divadelní legendě bylo 74 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.