Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnských Vinohradech vznikla petice na omezení zábavní pyrotechniky. Přišla od pejskařů

V městské části Brno-Vinohrady vznikla petice pro regulaci zábavní pyrotechniky na celém území města. Podepsalo ji asi 800 lidí z městské části, ve které žije kolem 12.000 obyvatel, řekl dnes novinářům zastupitel Vinohrad a bývalý místostarosta Jiří Karásek (ČSSD). Petici dnes odevzdá na magistrátu. Navrhuje změnu vyhlášky, aby se mohly petardy a ohňostroje používat jen na vymezených místech v určitém období. Podle Karáska by to pomohlo psům, ale také dětem nebo nemocným lidem, kterým dělobuchy nedělají dobře.

Nápad přišel od pejskařů 

Petice vzešla od lidí, kteří chovají psy. „Byli bychom rádi, aby bylo používání zábavní pyrotechniky nějakým způsobem regulované. Nevoláme po zákazech, ale po regulaci. Měla by se vymezit místa, kde je možné petardy pouštět, ale také období, kdy je to možné," uvedl Karásek. Dodal, že v některých jiných městech už to funguje, zmínil některé části Prahy.

Místa a časová období by měla radnice projednat s městskými částmi, kterých je v Brně 29. Podle Karáska by se mohl ohňostrojem oslavovat Nový rok, ale i jiné svátky nebo dny. „Bylo by ale předem dané, na jakém místě a kdy je to možné. Takže těmto místům by se lidé se psy vyhnuli. Nyní si může petardy pouštět každý, kde chce," poznamenal Karásek.

Nadměrný hluk ze zábavní pyrotechniky podle něj stresuje děti, seniory, nemocné lidi a také domácí zvířata. „Absence pravidel podporuje neomezené odpalování, které je nebezpečné a bezohledné a téměř vždy v obytných zónách a na dalších místech zcela nevhodných. Tím se narušuje veřejný pořádek a je ohroženo zdraví občanů i majetek," uvedl Karásek. Porušení vyhlášky by řešila městská policie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pyrotechnika, vinohrady, petice, zákaz, zábavní pyrotechnika, Brno-Vinohrady, městská část, pes, ČSSD, Praha, Brno

V brněnských Vinohradech vznikla petice na omezení zábavní pyrotechniky. Přišla od pejskařů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.