Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Brně vystavují kostýmy z populárních českých pohádek

Kostýmy princů a princezen, ale i padouchů z populárních pohádek, které vznikly ve studiu Barrandov, ukazuje výstava v brněnském Letohrádku Mitrovských. Otevřená je ode dneška až do 28. dubna. Pro děti je připravené i Ladovské peklo s váhou hříšníků či mluvící zrcadlo. Výstavu doprovázejí i perličky z natáčení a informace o osudech představitelů, uvedl v tiskové zprávě Petr Lukas z Letohrádku Mitrovských.

Kostýmů je na výstavě 50, mezi nejznámější pohádky patří Pyšná princezna, Princezna se zlatou hvězdou na čele, Šíleně smutná princezna, Honza málem králem, S čerty nejsou žerty či nejmladší z pohádek zastoupených na výstavě O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

„Česká filmová pohádka je specifický žánr, který se u nás začal formovat od 50. let 20. století. Zásadním faktorem bylo, že se na jejich vzniku podíleli výborní režiséři, kterým byl pohádkový žánr často přidělen jako úkol. Frič, Zeman, Vorlíček, Bočan a Troška jsou jen některá slavná režisérská jména spojená s tématem pohádek," uvedl Lukas.

Dalším důležitým faktorem popularity filmových pohádek bylo, že se jako kulisy často využívaly romantické lokality známých hradů a zámků a výpravu navrhovali nejlepší výtvarníci v čele s oscarovým Theodorem Pištěkem.

Mezi postavy, jejichž kostýmy jsou vystavené, patří Krasomila, Dišperanda, Káča, Solfernus, Lada, Kazisvět, Helena s Václavem, Růženka, Slunečník, Větrník, Měsíčník, Angelína, Dorota Máchalová, Lucifer, Jasněnka a řada dalších.

Autoři | Foto Šíleně smutná princezna

Štítky kostýmy, výstava, pohádky, Letohrádek Mitrovských, pohádka, Brno, Petr Lukáš, Barrandov, Pyšná princezna, Princezna se zlatou hvězdou, Šíleně smutná princezna, Honza málem králem, S čerty nejsou žerty, O princezně Jasněnce a létajícím ševci

V Brně vystavují kostýmy z populárních českých pohádek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.