Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mf Dnes: Hašek získal titul doktora práv za seminárku na úrovni gymnazisty

Přes sedm let zůstávala v tajnosti rigorózní práce bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška. Ten se může pyšnit titulem JUDr., který získal na právnické fakultě Vysoké školy Danubius v šestitisícovém slovenském městečku Sládkovičovo. Redaktoři Mf Dnes se však po dlouhých letech k Haškově utajované práci dokázali dostat. Podle oslovených expertů z právnické akademické obce má rigorózní práce, díky které Hašek obhájil titul doktora práv, úroveň seminární práce z gymnázia.

Michal Hašek přitom v době svých studií na Sládkovičově, kdy už byl mimochodem držitelem magisterského titulu z Právnické fakulty Masarykovy univerzity, do malého městečka u maďarských hranic ani nemusel dojíždět.

K Maďarsku jen na zkoušky

S kolegy z ČSSD (po neúspěšném pokusu o založení vlastní vysoké školy, které tehdy ministerstvo školství neudělilo akreditaci) využili v roce 2009 díru v zákonech a vytvořili tzv. konzultační středisko slovenské Vysoké školy Danubius v Brně. Na nich pak mohli získat slovenské tituly, jež jsou platné i v Česku. Do Sládkovičova přitom stačilo dojíždět jen ke zkouškám. Právnickou fakultu školy Danubius ve Sládkovičově tehdy jako děkan vedl poslanec levicového Smeru Mojmír Mamojka.

Joštova akademie plodila doktory práv

U zrodu projektu brněnského konzultačního střediska stál podle Mf Dnes tehdejší vlivný člen ČSSD Zdeněk Dufek, který s Haškem a dalšími založil konzultační družstvo s názvem "Joštova akademie". Dufek s Haškem si pak během několika let vysloužili tituly doktora práv. Dufek za práci, která vysvětlovala, co je to společnost s ručením omezeným, Hašek za rigorózní práci s názvem Družstvo.

Děkan povýšil, práce opustila šuplík

K Haškově práci se novináři snažili dostat posledních 8 let. Práce nebyla veřejně dostupná na internetu, ale ani v knihovně vysoké školy, kde se absolventské práce běžně ukládají. Tehdejší děkan Mamojka je schovával ve své kanceláři a novinářům k nim zamítal přístup. Hašek opakovaně sliboval, že práci zveřejní. Její útržky pak prezentoval na serveru aktuálně.cz, čímž pro něj byla celá záležitost na dlouhou dobu uzavřena.

Haškova práce spatřila světlo světa až letos, kdy ji reportéři Mf Dnes ofotili v knihovně vysoké školy ve Sládkovičově. Mojmír Mamojka totiž povýšil na Ústavního soudce a Haškova práce putovala do knihovny.

Práce úrovně gymnazisty

Hašek získal titul doktora práv za rigorózní práci s názvem Družstvo. Jak zjistili reportéži MfDnes, Hašek například po 96 stranách textu dochází k závěru, že družstva „jako samostatné hospodářské společenství mají i v dnešní době velký význam a podle mého názoru tomu bude stejně i v budoucnosti“

Redakce Mladé fronty pak kontaktovala několik akademických expertů na obchodní právo. Podle nich by práce Haška i Dufka v Česku naprosto propadly.  „Jde v zásadě o seminární práce. Ovšem studentů gymnázia. Popisný výběr vycházející z několika málo pramenů. Citace takřka nulové. Absolutně postrádají strukturu rigorózní práce,“ řekl MF DNES elitní právník, který si kvůli obavám ze msty nepřál uvést jméno.

„Já osobně bych dnes takovou práci odevzdanou na naší právnické fakultě jako rigorózní neakceptoval a navrhl bych její vrácení k přepracování,“ shrnul práci expert na obchodní právo Daniel Patěk z Univerzity Karlovy.

Moje práce je v pořádku, vyjádřil se Hašek

Na zjištění Mladé fronty reagoval i sám bývalý hejtman. Podle něj je jeho práce naprosto v pořádku. „Moje rigorózní práce prošla řádným rigorózním řízením i obhajobou a splnila podmínky stanovené vysokou školou a příslušným zákonem. Váš jakýkoliv komentář bude pouhým subjektivním názorem a tvrzením,” brání svoji práci Hašek.

Haškovu dlouho utajovanou rigorózní práci si můžete prolistovat na tomto odkaze. 

Michal Hašek v současnosti uvažuje o kandidaturu na post místopředsedy ČSSD. V minulých týdnech byl Janem Hamáčkem navržen na člena Legislativní rady vlády. Ministr spravednosti Jan Kněžínek však tento návrh nepodpořil.

Hašek také už několik měsíců šéfuje legislativní radě ministerstva zemědělství a je i zároveň oficiálním poradcem Miloše Zemana. Mimo politický život pracuje jako koncipient v advokátní kanceláři Jansta Kostka.

Foto Facebook /Jihomoravský kraj | Zdroj iDnes.cz/Mf Dnes

Štítky Michal Hašek, diplomová práce, titul, Sládkovičovo, právo, Mladá fronta DNES, Vysoká škola Danubius, Zdeněk Dufek, vysoká škola, ČSSD, družstvo, Mojmír Mamojka

Mf Dnes: Hašek získal titul doktora práv za seminárku na úrovni gymnazisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.