Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kontroloři odhalili další problematické maso z Polska. Stovky kilo drůbežího a vepřového doputovaly na Moravu

Kontroloři Státní veterinární správy (SVS) v posledních dnech na dvou místech na Moravě zachytili celkem 320 kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa. V prvním případě veterinární inspektoři v Olomouckém kraji při společné kontrole na silnici s celníky zastavili dodávku s polskou SPZ.

V ní řidič přepravoval 240 kg označeného drůbežího masa od polského výrobce a dalších 20 kilogramů vepřového masa bez jakéhokoliv označení a průvodního dokladu. Vnitřní plocha vozidla naprosto nesplňovala požadavky na přepravu potravin živočišného původu.

Podlaha i stěny přepravního prostoru byly špinavé, rezavé dveře neměly krytí a v celém prostoru byl cítit intenzivní zápach. Veterinární inspektoři maso přepravované za nevhodných podmínek, při nichž mohlo dojít k jeho kontaminaci, znehodnotili barvou a nařídili jeho neškodnou likvidaci.

Desítky kilo pochybného masa dorazily do Vyškova

Ve druhém případě zkontrolovali veterinární inspektoři na základě obdrženého podnětu asijské bistro ve Vyškově v Jihomoravském kraji. V zázemí kuchyně nalezli 60 kg chlazeného a porcovaného masa. Maso nebylo řádně označeno a provozovatel neměl žádné doklady o jeho původu.

„Také v tomto případě bylo veškeré maso znehodnoceno obarvením a nařízena jeho neškodná likvidace v asanačním podniku na náklady provozovatele. To bude následně veterinárním dozorem zkontrolováno přímo u asanačního podniku," stojí v tiskové zprávě SVS.

Prodávající v průběhu kontroly potvrdila, že maso bylo zakoupeno od polského dodavatele, nicméně to nedoložila žádnými doklady. Zásilka navíc nebyla předem nahlášena SVS, tak, jak ukládá zákon. Zároveň byla překročena skladovací teplota masa. „Nejzávažnějším porušením zákona o potravinách bylo zjištění uvádění masa neznámého původu na trh," stojí ve zprávě. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení o pokutě. Za porušení zákona mu hrozí pokuta ve výši až 50 milionů Kč.

Foto SVS | Zdroj s použitím TZ

Štítky drůbeží, vepřové, maso, Polsko, svs, kontrola, Státní veterinární správa České republiky, Morava, Olomoucký kraj, Vyškov, Jihomoravský kraj

Kontroloři odhalili další problematické maso z Polska. Stovky kilo drůbežího a vepřového doputovaly na Moravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.