Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dělníci pracují na úpravě okolo katedrály na Petrově. Lidem se zpřístupní další část Kapucínských teras

Okolí brněnské katedrály na Petrově bude ještě příjemnějším místem k navštívení. Aktuálně se totiž pracuje na nové úpravě několika míst. Lidem se například otevřou dosud uzavřené části Kapucínských teras.

Sociální zařízení pro matky a nová expozice

Loni na podzim zahájilo Biskupství brněnské projekt revitalizace, zpřístupnění a propojení zahrad mezi katedrálou a Uličkou Václava Havla. Dále se zde počítá s vybudováním nových prostor pro expozice a výstavy Diecézního muzea a také sociálního zařízení a zázemí pro matky s dětmi. 

Nově přístupné prostory

„Aktuálně se opravuje zeď v těsném sousedství Diecézního muzea, v její zadní části se pomalu rýsuje vchod do spodních zahrad,“ prozradila tisková mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová. K této ohradní zdi, která odděluje prostor mezi katedrálou a řešenými zahradami, bude přistavěno točité schodiště. Tak vznikne třetí vstup do zahrad a tím se propojí další části památky.

Lidem se tak naskytne možnost využívat dosud nezpřístupněné prostory historických zahrad nejen k odpočinku a relaxaci, ale také k pořádání společenských a kulturních akcí. Díky instalaci rampy pro imobilní návštěvníky bude zajištěn i bezbariérový přístup.

Středověká zeď 13. století

„Prostor zahrad po Uličku Václava Havla je ojedinělou archeologickou konzervou, kterých v Brně už moc nemáme. V rámci probíhající obnovy jsou zde naštěstí plánovány jen drobné terénní zásahy, které nechají „poklady“ pod povrchem „prozatím“ na pokoji,“ popsali archeologové Marek Peška a Václav Kolařík na webu organizace Archaia Brno, která se zabývá výzkumem a záchranou archeologických, stavebních a jiných historických památek.

Současná zeď je vyobrazena na plátně z roku 1645

Archeologové loni detailně prozkoumali zmíněnou ohradní zeď. „Na opěrné stěně je zajímavé, že vznikla spolu se zahradami již na počátku 17. století a v tomto stavu je vyobrazena na plátně »Dobývání Brna Švédy« z roku 1645 od pánů Hieronyma Benno Beyera a Hanse Jörga Zeisera,“ uvedli. Dřívější průzkumy prozradily, že spodní část zdi byla postavena již ve 13. století.

Projekt Revitalizace a zpřístupnění zahrad Petrova byl zahájen v roce 2018 a skončit by měl 31. května 2020. Z evropského fondu se na něj podařilo získat dotaci 11,5 milionu korun, 1,3 milionu pochází z veřejných zdrojů a 675 tisíc z národních soukromých zdrojů. Celkové náklady jsou 13,5 milionu korun. 

Lidem se otevře dosud uzavřená část Kapucínských teras

Kromě prostoru v sousedství Diecézního muzea se aktuálně pracuje i na Kapucínských terasách pod Petrovem. Ty má ve správě Veřejná zeleň města Brna. Dosud nepřístupné části teras budou otevřeny v dubnu. St Podobně jako Tyršův sad se terasy budou na noc zamykat.

Foto MMB | Zdroj s použitím informací portálu Brno.cz

Štítky katedrála, petrov, kapucínské terasy, brněnské biskupství, terasa, Brněnský Petrov, zahrada, Václav Havel, Diecézní muzeum, Brno, Hans Jörg, Václav Kolařík, biskupství

Dělníci pracují na úpravě okolo katedrály na Petrově. Lidem se zpřístupní další část Kapucínských teras  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.