Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Sotva je dělníci odvezli, už tam jsou znovu. Před hokejovou halou u Boby opět leží betonové zátarasy

O pátečním odpoledni bylo na Sportovní ulici v Brně rušno. Město totiž po vypršení lhůty směrem k podnikateli Liboru Procházkovi nechalo odstranit betonové zátarasy zabraňující vjezd na parkoviště u Hokejové haly mládeže. Ani ne 24 hodin poté jsou na místě betonové bloky znovu. Tentokrát oblepeny vzkazem, že auta zaparkovaná na parkovišti budou odtažena.

Spor od konce loňského roku

S vybíráním parkovného okolo Bobycentra začal Libor Procházka v prosinci minulého roku. Zhruba v polovině ledna se na příjezdové cestě k parkovišti u hokejové haly objevily betonové zátarasy. Brno na situaci reagovalo ofciální výzvou odstranění bloků s lhůtou do čtvrtka 7. února. Nestalo se.

NAPSALI JSME: Nic neplatit a rovnou volat policii. Brno vyzývá Procházku k odstranění betonových bloků a chystá sérii žalob 

Během pátku 8. února pak za poměrně vyhrocené atmosféry odmontovali pracovníci Brněnských komunikací zátarasy. Na místo dorazil právník Libora Procházky Vojtěch Jíra a zavolal policii. Odstranění bloků tím však nezabránil. Městu ale jasně vzkázal, že z toho hodlá vyvodit důsledky.

„Nezůstane to bez odezvy. Povedeme k odpovědnosti každou osobu, která tady byla. Každá byla informována, že jednají neoprávněně,“ prohlásil podle serveru iDnes.cz Jíra.

Zátarasy opět na místě činu

Během soboty se na příjezdové cestě objevily nové zátarasy. Tentokrát jsou postaveny tak, že neblokují celou plochu příjezdové cesty, jde je objet. Betonové bloky jsou však oblepeny vzkazem, který varuje řidiče před parkováním na "soukromém pozemku" a případným odtahem.

Město si myslí, že je v právu

Podle zástupců města nemá Procházka na blokování či vybírání parkovného nárok. V polovině ledna proto vybrali brněnští radní advokátní kancelář, která měla pomoci vyřešit dlouholetý majetkový spor o vlastnictví nemovitostí kolem fotbalového stadionu Za Lužánkami s Procházkou a jím vlastněnými společnostmi.

Podle závěrů advokátní kanceláře města nemají firmy podnikatele Procházky na blokaci parkoviště u Boby či hokejové haly právo a nemohou ani vybírat parkovné.

Betonové bloky se na pozemku Brna u Hokejové haly dětí a mládeže objevily 10. ledna. Pracovníci agentury nejdříve vybírali od rodičů, kteří vezli děti na hokej, parkovné. Vedení města tento postup tehdy označilo za neoprávněný.

Obratem zareagovalo a vyzvalo společnosti, aby vybírání peněz ukončily. Po neustálých stížnostech ze strany rodičů a zásazích strážníků nechaly nakonec firmy Libora Procházky celý příjezd k hale zcela zablokovat.

„Město Brno tímto vyzývá subjekt, který citybloky na pozemek umístil, k jejich bezodkladnému odstranění nejpozději do 6. 2. 2019. V opačném případě budou citybloky odstraněny a uskladněny na náklady jejich vlastníka v areálu společnosti Brněnské komunikace, a. s. na adrese Masná 7 v Brně a budou vlastníkovi vydány proti prokázání vlastnictví.

Město chystá sérii žalob

Podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného bude město firmy, které blokovaly vjezd na parkoviště a zároveň vybíraly poplatky, blokovat. „Dle názoru právníků se společnost CZECHCITY a. s., resp. další subjekty vybíráním parkovného a umístěním citybloků mohly dopustit několika deliktů, například zamezení průjezdu vozidel řidičů, neoprávněného zabrání veřejného prostranství, neoprávněného podnikání či porušení povinností při evidenci tržeb. Ve věci podezření ze zmíněných deliktů proto město podá podněty příslušným orgánům veřejné moci,“ popsal v minulosti Koláčný.

Město Brno je vlastníkem pozemků okolo Bobycentra a bývalého stadionu za Lužánkami. Na těchto pozemcích má však Libor Procházka soudem přiznané nemovitosti - chodníky, silnice, lavičky, sloupy veřejného osvětlení. Právě kvůli těmto majetkům nemůže město na svých pozemcích v lokalitě stavět, ani s nimi jinak nakládat.

Procházkovy firmy se tak musí připravit i na vyšetřování ze strany silničního správního úřadu, živnostenského úřadu (kvůli podezření na neoprávněné podnikání) a finančního úřadu.

Za parkovné totiž řidičům hlídači nevypisovali žádný daňový doklad. Řidiči místo nich za 100 až 150 korun parkovného dostávali obyčejný "šatnový" trhací lístek.

NAPSALI JSME: Město podalo žalobu na firmu Libora Procházky. Zpochybňuje jeho vlastnictví pozemků u stadionu 

„Dále podáme podnět k policii pro prošetření potenciálního trestného činu neoprávněného užití cizí věci, případně zkrácení daně, poplatků a podobné povinné platby,” dodal Koláčný.

Foto Varvara Šatunova

Štítky zátarasy, bobycentrum, hokejová hala, Libor Procházka, hokej, Brno, pozemek, Tomáš Koláčný, policie, Živnostenský úřad, CZECHCITY a.s., Brněnské komunikace a.s.

FOTO: Sotva je dělníci odvezli, už tam jsou znovu. Před hokejovou halou u Boby opět leží betonové zátarasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.