Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnské letiště v minulém roce pokořilo hranici půl milionu odbavených cestujících

Letiště Brno-Tuřany zažilo loni rekordní rok, když po šesti letech opět překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících. Nejvíce se létalo o letních prázdninách, kdy během dvou měsíců prošlo přes brněnské letiště přes 225 tisíc lidí. Oproti roku 2017 tak zažila sezónní doprava 40 % nárůst a mezi destinacemi opět vévodilo Řecko. Nově se lidé mohli vydat z Brna do Milána a od dubna letošního roku se chystá nová linka do Berlína.

Rekordní rok 2018 potvrzuje dlouhodobý trend narůstajícího zájmu o leteckou dopravu v ČR. Poptávka se rok od roku zvyšuje především v letních měsících. V červenci a srpnu padly v Brně historické rekordy v počtu přepravených cestujících za jeden měsíc.

Mezi dovolenkáři vévodí Řecko, Bulharsko a Turecko

„Kromě Řecka (přes 107 tisíc odbavených cestujících) bodovalo mezi dovolenkáři také Bulharsko s více než 62 tisíc cestujícími a něco přes 51 tisíc cestovatelů bylo odbaveno na linkách do Egypta. Což poukazuje na to, že lidé se opět vrací do dříve hojně navštěvovaných destinací, jako je Tunis, Turecko, nebo právě Egypt,“ uvedl k sezónním výsledků člen představenstva Letiště Brno Zdeněk Šoustal.

Nejsou to však pouze sezónní lety, které dělají z brněnského letiště druhé nejvytíženější v ČR. Mezi pravidelnými linkami vévodí Londýn. Zájem ale stále narůstá také o linku mezi Brnem a Mnichovem. Poměrně úspěšný byl také start linky do Milána.

Letiště si hodně slibuje od linky do Berlína

„Nejvíce mě těší rostoucí vytíženost pravidelných linek, které jsou čím dál více a obousměrně využívány na obchodní cesty a daří se nám zde dosahovat velice dobré obsazenosti. Zároveň očekávám, že nová linka do Berlína, která startuje již 1. dubna, počet odbavených cestujících v letošním roce opět navýší,“ uvedl předseda představenstva Letiště Brno Milan Kratina.

Stále větší počet cestujících a rozšiřování letecké sítě má velký význam také pro Jihomoravský kraj, kterému letiště patří.

„Velkou přidanou hodnotu vidím právě v tom, že si obyvatelé našeho regionu mohou snadno a rychle zaletět nejen na dovolenou, ale také na služební cestu nebo za studiem. Zároveň však nesmíme zapomínat i na opačný směr. Náš krásný region je díky letišti nejen dostupnější, ale také celosvětově známější,“ uzavřel hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Foto Letiště Brno | Zdroj Letiště Brno

Štítky letiště brno, počet letů, rekord, prázdniny, Letiště Brno-Tuřany, Řecko, Berlín, Brno, Milán, Česko, Turecko, Bulharsko, Egypt, Jihomoravský kraj

Brněnské letiště v minulém roce pokořilo hranici půl milionu odbavených cestujících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.