Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České dráhy začnou v Maloměřicích stavět opravárenskou halu za téměř čtvrt miliardy korun

České dráhy začnou ještě tento měsíc se stavbou opravárenské haly v depu v Brně-Maloměřicích. Za 219 milionů korun získají zázemí, které jim umožní opravovat ucelené elektrické vlaky InterPanter a RegioPanter, jež brněnské depo vypravuje od roku 2014. Historicky bylo uzpůsobené pro opravy lokomotiv. Nová hala má být hotová na podzim příštího roku.

Hala bude dvoukolejná a bude mít na délku 153 metrů. Díky tomu bude možné mít v hale pětivozovou 132 metrů dlouhou jednotku InterPanter či dvě jednotky RegioPanter, které mají dva nebo tři vozy. „Bude to znamenat snížení nákladů a zrychlení servisu," řekl předseda představenstva a generální ředitel Miroslav Kupec.

V hale budou prohlídkové kanály se samostatnými vstupy jak z čela, tak z boku. Podél jedné koleje budou pevné prohlídkové lávky pro údržbu zařízení na střeše vlaků, druhá kolej bude vybavena dvěma šestimetrovými mobilními plošinami. Součástí vybavení bude jeřábová dráha s elektrickým mostovým jeřábem o nosnosti deset tun, zařízení pro odsávání vakuových WC, signalizace posunu nebo kamerový systém.

České dráhy chtějí nabídnout servis i jiným dopravcům

Součástí stavby bude i rozsáhlá přestavba kolejiště a trakčního vedení, vznikne nová příjezdová silnice. České dráhy touto investicí sledují nejen jednodušší a rychlejší servis svých vlaků, ale do budoucna uvažují i o nabídce servisu externím zákazníkům. Zázemí pro opravy může hrát roli i ve chvíli, kdy bude Jihomoravský kraj vybírat dopravce osobních vlaků, na nichž budou jezdit vozidla, která si nakoupí do svého vlastnictví.

Maloměřické depo vzniklo v roce 1964 a sloužilo parním lokomotivám, později pro údržbu elektrických a motorových lokomotiv. Dodnes se zde však opravují i historické parní lokomotivy a také letité elektrické jednotky řady 560, které by měly být nejpozději v roce 2023 nahrazeny novými, které Jihomoravský kraj nakoupí.

Autoři | Foto ČD

Štítky České dráhy, opravárenská hala, Maloměřice, RegioPanter, InterPanter, Miroslav Kupec, Jihomoravský kraj

České dráhy začnou v Maloměřicích stavět opravárenskou halu za téměř čtvrt miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.