Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno oživí okolí potoku Ponávka. Mají vzniknout nová nábřeží, místa pro koupání i cyklostezky

Brno chce oživit okolí potoku Ponávka. Letos se dělají práce za šest milionů korun, v plánu jsou další čtyři etapy zhruba za 80 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Kromě města by mohla část nákladů pokrýt dotace a také soukromý investor. Brno se snaží lidem zpřístupnit břehy vodních toků, kromě Ponávky pracuje také na projektech největších řek Svitavy a Svratky.

Aktuální práce za šest milionů se týkají území kolem ulice Za Mostem a realizuje je Veřejná zeleň města Brna. „Zahrnuje to vytvoření rekreační vodní plochy, která bude napájená vodou z Ponávky a na své jihozápadní straně bude mít hráz, která bude volně přístupná a vhodná pro posezení," uvedl Hladík.

ČTĚTE TAKÉ: Brno začne s oživením nábřeží Svratky příští rok 

Severozápadní část rybníčku bude mít přírodní charakter, vznikne i klidová zóna s přístupem k vodní hladině. „Drobně se upraví nábřeží a vybudují se schody vedoucí k hladině," poznamenal Hladík.

Rybářská stezka, lesopark, cyklostezka, přístup k vodě

Další čtyři etapy, na které Brno teprve bude shánět peníze, počítají s vytvořením parku s rybářskou stezkou včetně posezení u Hodonínské a Svatopetrské ulice.

Vzniknout má i lesopark a cyklostezka poblíž areálu bývalé škrobárny, ale také se má zpřístupnit nábřeží mezi hlavním vstupem do Tepláren Brno a vrátnicí. Vzniknou tam široké schody, které budou vhodné pro posezení a přístup k vodě. Upraví se i soutok Ponávky se Svratkou.

Část projektu by mohly pokrýt dotace

„Etapa věnující se oživení soutoku je připravená. Budu usilovat o uvolnění peněz z rozpočtu města, aby mohla být co nejdříve hotová," řekl Hladík. Podle něj by město mohlo získat na část projektu peníze z dotací ministerstva životního prostředí, ale podílet by se mohl i soukromý subjekt, který by podle náměstka mohl postavit téměř dva kilometry dlouhou cyklostezku z bývalé škrobárny až po nově vznikající areál bývalé Vlněny.

Autoři | Foto REURIS projekt, ponavka.brno.cz

Štítky Ponávka, revitalizace, řeka, nábřeží, Brno, cyklostezka, Petr Hladík, projekt, dotace, Svratka, KDU-ČSL, Svitavy, Teplárny Brno

Brno oživí okolí potoku Ponávka. Mají vzniknout nová nábřeží, místa pro koupání i cyklostezky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.