Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zetor zatím propustil 170 lidí. Montážní pás stojí, dělníci se nudí

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors zatím propustil kolem 170 lidí. Potvrdil to šéf odborů ve firmě Alois Kazelle. Loni v prosinci podnik oznámil, že z ekonomických důvodů dá do konce ledna výpověď 260 lidem.

„Zatím se nepodařilo předat výpovědi celému počtu lidí, jak vedení oznámilo. Poslední informace, kterou mám, mluví o 170 předaných výpovědích," uvedl Kazelle.

Podle mluvčího Zetoru Alexandra Kuchaře ale vedení Zetoru neoznámilo propuštění přesného počtu 260 zaměstnanců. „Informovali jsme, že může jít až o 260 zaměstnanců, ale samozřejmě to může být i méně," řeklmluvčí. Zaměstnanci podnik opustí ke konci března po dvouměsíční výpovědní době, pokud nevyužijí možnosti ukončení pracovního poměru dohodou.

Odejde více než polovina lidí z adminstrativy, dělníků také téměř půlka

Firma v týdnu přes Vánoci odborářům oznámila, že do konce března propustí 260 lidí, tedy téměř 40 procent zaměstnanců. Odejít má 131 úředníků, 64 výrobních dělníků, 53 režijních dělníků a 12 manažerů. Zetor uvedl, že odejít má 55 procent administrativních pracovníků a 45 procent zaměstnanců v dělnických profesích.

Na pracovišti si nyní musí hledat činnost, aby se zabavili

Podle odborů už od začátku roku nejsou zaměstnanci plně vytíženi. „Jednotlivé stroje sice jedou a plní dílčí úkoly, ale montážní pás od začátku roku stojí a řada lidí musí hledat, jak se zaměstnat alespoň nějakou činností," uvedl Kazelle. 

Zetor už dříve uvedl, že jiné než ohlášené propouštění neplánuje, o směřování firmy bude zaměstnance průběžně informovat.

Společnosti podle výročních zpráv několik let klesají tržby a snižuje se i počet vyrobených traktorů. Zatímco v roce 2014 firma prodala 4187 traktorů a utržila 3,8 miliardy korun, loni to bylo 2765 traktorů a tržby byly 2,9 miliardy. Neustále mírně klesal i počet zaměstnanců, od roku 2014 do roku 2018 o 128.

 

Autoři | Foto Zetor

Štítky Zetor, brno, propouštění, zaměstnanci, výroba, dělník, traktor, výpověď, Vánoce

Zetor zatím propustil 170 lidí. Montážní pás stojí, dělníci se nudí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.