Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Slovenský prezident Andrej Kiska převzal v Brně zlatou medaili Masarykovy univerzity

Velkou slávu dnes prožívali na Masarykově univerzitě v Brně. K výročí 100 let od založení udělila Masarykova univerzita nejvýznamnější ocenění za zásluhy o demokracii a lidstvo slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi. Ten si velkou zlatou medaili přebral z rukou rektora univerzity Mikuláše Beka v aule Právnické fakulty.

Prezident, který nepodlehl šedivému úřednictví ani svérázu vulgárního humoru, prohlásil Bek

„Andreji Kiskovi patří naše uznání za to, že v prezidentském úřadě dokázal balancovat pokoru vůči státnické roli s civilní lidskostí. Dokázal projevit, například ve věci uprchlické krize, elementární altruismus i tam, kde středoevropský politický mainstream populisticky propadl primitivnímu sobectví. Pozorovatel z moravského břehu řeky Moravy je vděčný za to, že ve svém pojetí výkonu prezidentské funkce nepodlehl ani šedivému úřednictví, ale ani svérázu vulgárního humoru a laciných bonmotů," uvedl ve svém projevu rektor Mikuláš Bek.

Vzdělaní studenti by se měli vracet domů, říká Kiska

Kiska ve svém projevu nejdříve vyzdvihl postavení Masarykovy univerzity, zabrousil také do tématu migrace za vzděláním. „Za pět let svého působení v úřadě jsem měl často možnost se s Masarykovou univerzitou setkat. Když se na Slovensku potkávám s mladými lidi na středních školách a ptám se jich, co by chtěli dělat. Často říkají, že studovat na Masarykově univerzitě. Vždy podporuji mladé lidi, aby šli studovat do zahraničí a třeba na kraj světa, ale zároveň zdůrazňuji, aby se na nezapomněli vrátit. Vzdělané lidi na Slovensku i v České republice potřebujeme," uvedl.

Kiska varoval před rasisty, extremisty a populisty

Kiska poté veřejně vyzval všechny lidi, kteří zastávají hodnoty demokracie a svobody, aby nečekali a bojovali za hodnoty, kterým věří. „Musíme být ostražití. To, co demokracie buduje roky, si zlo a totalita vezme přes noc," uvedl Kiska. Následně varoval před rasisty, extremisty a populisty, kteří zneužívají lidského strachu pro získání moci.

Kiskův program pak pokračoval na Fakultě sociálních studií, kde debatoval se studenty. Během odpoledne pak zavítal do kanceláře primátorky města Brna Markéty Vaňkové.

Foto Tomáš Hrivňák

Štítky Andrej Kiska, prezident, Slovensko, Masarykova univerzita, zlatá medaile, předání, Brno, Mikuláš Bek, demokracie, Markéta Vaňková, řeka Morava, Česko

FOTO/VIDEO: Slovenský prezident Andrej Kiska převzal v Brně zlatou medaili Masarykovy univerzity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.