Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podivná nájemní smlouva z 90. let okrádá Brno o desítky milionů. Město žaluje nájemce Kleinova paláce

Brněnští radní tento týden odsouhlasili rozšíření žaloby na nájemce Kleinova paláce o dalších více než tři a půl milionu korun. O stejnou částku už město společnost žalovalo dříve. Má jít o dlužné nájemné za poslední měsíce roku 2015 a první tři měsíce následujícího roku. Brno uzavřelo nájemní smlouvu v roce 1994 a podle současného vedení nájemce obírá město o desítky milionů.

Město a nájemce se neshodnou na výkladu smlouvy

Podle uvolněného radního pro oblast majetku Róberta Čumy je základem sporu nájemní smlouva, kterou si nájemce prostorného paláce v centru Brna vykládá jinak, než město.

„Neshoda názorů obou smluvních stran na výkladu smluvních ujednání citované smlouvy není odstranitelná jinou cestou, než je cesta pravomocného rozhodnutí soudu jako instituce, která jako jediná může rozhodnout o správnosti právních názorů smluvních stran,“ vysvětlil Čuma.

Pochybné smlouvy z 90. let

Kleinův palác na náměstí Svobody byl v roce 1994 pronajat společnosti Credit Lyonnais Bank Praha, a. s. Město tehdy uzavřelo nájemní smlouvu na 90 let - do roku 2084, s nájemným ve ve výši 900,- Kč/m2/rok. To v přepočtu činí více než 14,6 milionu ročně.

ČTĚTE TAKÉ: Brno zruší nájemní smlouvy u dvou lukrativních budov v centru, jsou extrémně nevýhodné 

Problém však nastává u další části smlouvy, podle které měl nájemce provést renovaci paláce a náklady na renovaci měly být zahrnuty do nájemného za prvních 40 let nájmu. Podle města toho společnost zneužívá a tvrdí, že po dobu 40 let nemusí platit žádné nájemné, jelikož místo něj zaplatila investici výše zmíněné renovace.

Společnost však podle města odmítá doložit, kolik do objektu za uplynulá léta investovala. Městu pouze písemně sdělila, že částka nepřesáhla 100 milionů Kč. Přitom nájemné se za těch 24 let  (bez zápočtu renovace) vyšplhalo na 250 milionů a dalších více než 230 milionů by mělo město dostat na nájemném do roku 2034, kdy uplyne 40 let od uzavření smlouvy.

Přišli bychom o stovky milionů

„Pokud bychom tedy přistoupili na rétoriku nájemce, přišlo by město na nájemném o více než 380 milionů korun. Proto Rada města Brna na konci loňského roku rozhodla o podání žaloby," uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). „Stále trvá náš zájem řešit věc mimosoudně, pokud bude nájemce ochotný hradit nájemné dobrovolně, ale pokud ne, budeme pokračovat soudní cestou a hájit zájmy města,“ uzavřel Koláčný.

Foto Varvara Šatunova

Štítky Kleinův palác, nevýhodná smlouva, nájemce, nájemné, miliony, Brno, nájem, palác, renovace, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Praha

Podivná nájemní smlouva z 90. let okrádá Brno o desítky milionů. Město žaluje nájemce Kleinova paláce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.